Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ach, tie novoročné predsavzatia: PRIESKUM Nelichotivé výsledky, máme problém ich dodržať

Predsavzatia nedodržiavajú viac ženy ako muži Zobraziť galériu (3)
Predsavzatia nedodržiavajú viac ženy ako muži (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Novoročné predsavzatia sú tým, čo dáva zmysel každému nasledujúcemu roku. Tradícia predsavzatí má už dlhú históriu a dávajú si ich aj Slováci. Veľký rozdiel napríklad oproti našim bratom Čechom však nebadať. Hoci na predsavzatia nie sme skúpi, ich napĺňanie je pre nás ťažšie, ako sa zdá.

Novoročné predsavzatia si tento rok chystá dať 42% opýtaných Čechov. Zároveň však 34% priznáva, že im predsavzatia vydržia väčšinou len niekoľko dní. Ukazuje to prieskum agentúry Rondo Data realizovaný v Česku.

Až tak veľmi sa nelíšime

Obdobný prieskum si nechala na Slovensku vypracovať sieť výživových poradní Naturhouse cez agentúru Stem/Mark v roku 2018. Na rok 2019 si na Slovensku plánovalo dať novoročné predsavzatia 43% opýtaných. Z výsledkov tak vidíme, že tieto národy sú si stále veľmi podobné.

Český prieskum ukazuje, že niekedy v živote si novoročné predsavzatie dalo 78% opýtaných, na Slovensku toto číslo dosahuje 72%. Veľmi podobne sú na tom tieto krajiny i v úspešnosti plnenia. Na Slovensku i v Českej republike priznáva 57% opýtaných, že im robí problém dodržať predsavzatia. Ak predsavzatia dodržia, 34% Čechov uvádza, že im to vydrží pár dní, na Slovensku sa k podobnej dĺžke trvania hlási 26% opýtaných.

Ach, tie novoročné predsavzatia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: kasparpr.cz)

Vedie chudnutie ale aj zdravá výživa

Na Slovensku i v Česku je tradične na vrchole rebríčka najčastejších predsavzatí chudnutie. Toto predsavzatie si ľudia dávajú všeobecne najčastejšie a v oboch krajinách je na prvej priečke aj tento rok. Nasledujú predsavzatia ako zdravo jesť či menej sa stresovať. Česi na tretie miesto umiestnili možnosť „nedávať si už žiadne predsavzatia“, čo len potvrdzuje fakt, že opytovaní si uvedomujú, že novoročné predsavzatia im spravidla veľmi dlho nevydržia.

„Novoročné predsavzatia nevychádzajú väčšinou preto, lebo ľudia ich neberú veľmi vážne. Je to už stereotyp. Dôležité je mať silnú motiváciu. Človek by si nemal dávať nereálne ciele, napr. schudnem 10 kg za mesiac,“ myslí si výživová poradkyňa Petra Húsková.

Ach, tie novoročné predsavzatia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: kasparpr.cz)

Vysoká konzumácia a následné problémy

Vianoce s novoročným predsavzatím úzko súvisia a potreba chudnúť často nadväzuje na vianočné hodovanie. „Slováci i Česi priberú priemerne v období Vianoc dva až päť kilogramov a trvá i niekoľko mesiacov dostať sa na pôvodnú hmotnosť,“ potvrdzuje Húsková. Prieskum dokazuje, že nadmerné množstvo jedla počas Vianoc konzumuje 81% Slovákov a 79% Čechov, 47% Slovákov a 36% Čechov dokonca v súvislosti s jedlom trpí počas Vianoc zdravotnými problémami.

Prieskumy prebehli na respondentoch od 15 do 59 rokov. Na tom slovenskom sa zúčastnilo 504 respondentov.

Viac o téme: PrieskumPredsavzatia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu