Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dobrovoľníctvo silnie hlavne cez vianočné sviatky: Ľudia pomáhajú najmä seniorom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Sebastian Gollnow)

BRATISLAVA - Dobrovoľníci pomáhajú počas vianočných sviatkov najmä seniorom, ich pomoc však ocenia aj ľudia so znevýhodnením. Povedala to Michaela Bagalová z Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

Záujem o dobrovoľníctvo stúpa podľa jej slov pozvoľna ku koncu roka. V decembri je už záujem dobrovoľníkov o vyslovene vianočné dobrovoľnícke ponuky vysoký. "Preto už na Zoznamke s dobrovoľníctvom v novembri pripravujeme pre účastníkov zvlášť ponuku vianočných dobrovoľníckych aktivít," podotkla Bagalová.

Medzi vianočnými ponukami dominujú aktivity pre seniorov. Tí podľa Bagalovej práve v tomto období často nemajú nikoho, kto by za nimi prišiel. "Preto ponúkame dobrovoľníkom možnosť prísť a porozprávať sa s nimi, alebo ich zobrať na prechádzku," spresnila. Ľudia so znevýhodnením sú, ako tvrdí, na Vianoce taktiež vďační za spoločnosť.

V rámci organizácie môžu navštevovať rôzne dielne - keramické, maliarske, ktoré vedú dobrovoľníci a usmerňujú ich pri tvorbe. Na Štedrý deň (24. 12.) mohli prísť dobrovoľníci pomôcť s prípravou večere pre obyvateľov domova seniorov, alebo ich prísť navštíviť počas vianočných sviatkov.

Tento rok sa mohli dobrovoľníci zapojiť aj do pečenia medovníkov pre ľudí bez domova. Niektoré neziskové organizácie získali priestor na predaj svojich produktov na bratislavských vianočných trhoch. "Dobrovoľníci im mohli prísť pomôcť s predajom vo vymedzených dňoch a časoch," poznamenala Bagalová.

Viac o téme: PomocSenioriSlovenskoVianoceDobrovoľníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu