Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nádej Márie na novú obličku zhasla v priekope

Pani Mária (55) čaká na vhodného darcu obličky už 5 rokov. Veľkou oporou je pre ňu jej manžel Jozef (57). Zobraziť galériu (2)
Pani Mária (55) čaká na vhodného darcu obličky už 5 rokov. Veľkou oporou je pre ňu jej manžel Jozef (57).

POPRAD – Päť rokov čakala Popradčanka Mária Semančíková (55) na obličku. Každý deň dúfala, že zazvoní telefón a povedia jej, že sa našiel vhodný darca. Keď jej v piatok nadránom z košického transplantačného centra oznámili, že pre ňu majú vhodného darcu, nechcela tomu veriť.

Natešená sa doma pobalila a vybrala sa do Košíc. Darcom bol muž zo Žilinského kraja, ktorého nešťastný úraz obral o život. Jeho oblička však k pani Márii nedorazila. Vodič s týmto drahocenným nákladom dostal šmyk a skončil v priekope približne 50 km od Košíc. Oblička tým prišla o sterilitu...

„Dopravná nehoda sa stala v piatok ráno pri Chminianskej Novej Vsi. Vodič auta v dôsledku neprispôsobenia rýchlosti jazdy dostal šmyk,“ povedal zástupca prešovskej krajskej policajnej hovorkyne Daniel Džobanik. Vodič sa pri nehode nezranil. Ochranný obal, v ktorom bola uložená oblička, sa však porušil a orgán stratil sterilitu. Na transplantáciu už nebol použiteľný.

„Tie pocity, keď som sa dozvedela, že auto s obličkou havarovalo, sa nedajú opísať. Na nikoho som sa nehnevala. Cítila som iba akúsi beznádej. Pobalila som sa v nemocnici a manžel ma odviezol domov. Možno nabudúce,“ dúfa pani Mária. Už päť rokov je na invalidnom dôchodku a trikrát do týždňa chodí na dialýzu. Obličku jej chceli darovať aj jej dve dospelé deti. „Sú mladí, majú život pred sebou. Potrebujú silu a zdravie. Od nich by som to nikdy neprijala,“ hovorí Mária Semančíková. Obličku jej chce darovať aj manžel. „Som murár a potrebujem silu na svoju prácu. Aj tak však stále myslím na to, že svojej manželke darujem obličku. Jej život je pre mňa všetkým. Nedokážem sa pozerať na to, ako sa trápi,“ vyznal sa zo svojich pocitov manžel Jozef (57).

Nádej Márie na novú
Zobraziť galériu (2)
Oblička putovala naspäť do Martina. Nikomu však už nezachráni život. „Orgány boli odobraté pacientovi zo Žilinského kraja, ktorý utrpel úraz a v nemocnici zraneniam podľahol. Jedna odobratá oblička bola čakateľovi transplantovaná v Martine, druhú náš vodič viezol do Košíc,“ uviedla hovorkyňa Martinskej fakultnej nemocnice Katarína Kapustová. Podľa nej je vodič, ktorý obličku viezol, veľmi skúseným šoférom. „Je nám ľúto, čo sa stalo. Bola to nešťastná náhoda. Voči vodičovi nebudeme vyvodzovať žiadne dôsledky,“ dodáva Kapustová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu