Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Expert: Zo zaisteného uránu sa bomba vyrobiť nedala

Viac ako 481 gramov obohateného uránu v práškovej forme zadržali v stredu  príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite.
Viac ako 481 gramov obohateného uránu v práškovej forme zadržali v stredu príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rádioaktívny urán, ktorý v stredu zaistila na Slovensku polícia, bol nízko obohatený a nedal by sa využiť na výrobu takzvanej špinavej bomby. Agentúre Reuters to povedal Peter Novotný, šéf skúšobného chemického laboratória, ktoré urán analyzovalo. Spochybnil tak skoršie informácie polície.

"Predbežné testy ukázali, že išlo o nízko obohatený urán (...). Na špinavú bombu to bolo príliš málo," povedal Novotný. Polícia zaistila urán v stredu na východe Slovenska pri hranici s Maďarskom. Pri akcii zatkli spolu troch ľudí.

Policajný viceprezident Michal Kopčik vo štvrtok vyhlásil, že zaistený urán by sa dal využiť na teroristické útoky a výrobu špinavej bomby. Pri takzvanej špinavej bombe sa využívajú klasické výbušniny, ktoré rozptýlia rádioaktívny materiál, nedochádza teda k samotnej jadrovej reakcii.

Možnosť výroby špinavej bomby zo zaisteného uránu pripustil Juraj Václav z odboru jadrových materiálov Úradu jadrového dozoru. Dodal však, že prípadná explózia by mohla vyvolať skôr iba psychologický efekt ako vážne ohrozenie životov ľudí.

Polícia zadržala 481,4 gramu uránu v spolupráci s maďarskou políciou v stredu popoludní na hraničnom priechode Pribeník-Lácacséke. Podľa Kopčika ho chceli pašeráci predať v cene 3500 amerických dolárov za gram, teda takmer za 38 miliónov Sk. Kto mal urán kúpiť, polícia nespresnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu