Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zbohom, babie leto: O pár hodín nás čaká výrazný teplotný skok, meteorológovia pridali aj VAROVANIE!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Babie leto tento rok prekvapilo. Počas niektorých dní sa teploty šplhali extrémne vysoko. Meteorológovia na Slovensku namerali aj viac než 27 stupňov. Ak patríte k milovníkom tepla, predpoveď na budúci týždeň vás ale nepoteší. Zo skríň budeme vyťahovať bundy, šále aj čiapky.

Aj napriek tomu, že to v nedeľu tak nevyzerá, výrazné ochladenie je už za rohom. Bude skutočne citeľné, keďže na viacerých miestach budú teplomery ukazovať aj o menej než 10 stupňov Celzia. "Z dnešných 18-23 °C sa zajtra ochladí na 11-16, na severe len okolo 9 °C," uvádza SHMÚ na sociálnej sieti.

Portál imeteo.sk zas informuje, že v noci nás čakajú aj mrazy. Pribudnú tiež zrážky. Na horách dokonca zasneží. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Arktický vzduch, ktorý sa do našej oblasti dostane začiatkom týždňa, pretrvá minimálne do jeho konca. Meteorologické modely sa momentálne zhodujú, že ochladenie bude trvať minimálne 7 dní," uvádza spomínaný web s tým, že tak vysoké teploty, aké boli uplynulý týždeň, sa už potom nevyskytnú.

Varovanie meteorológov

Slovenský hydrometeorologický ústav zároveň vydal varovanie pred hmlami na celom území Slovenska. Ako píše na svojej oficiálnej webovej stránke, výstraha platí dnes od 22:00 do pondelka do 09:00. Výskyt hmiel sa očakáva s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Zbohom, babie leto: O
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

„Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše SHMÚ.

Predpoveď počasia

Pondelok

Začiatok týždňa prinesie spomínané ochladenie, teploty sa budú pohybovať v rozmedzí od 10 do 14 stupňov. Počas dňa bude pribúdať oblačnosť, na niektorých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky. Vo vysokých polohách sa môžu vyskytnúť aj snehové prehánky. 

Utorok

Utorok bude oblačný. Najmä na juhu nezabudnite na dáždniky. Vo vyšších, no postupne aj v stredných polohách, meteorológovia predpovedajú snehové prehánky. Teploty znova klesnú, očakávajte od 9 do 12 stupňov. Na Orave a pod Tatrami môže byť okolo 5 stupňov.

Streda

V stredu sa poriadne oblečte, keďže počas dňa bude len od 5 do 10 stupňov Celzia. Pozitívne je, že vykukne aj slniečko, bude jasno až polojasno. Na severe sa miestami vyskytnú snehové prehánky.

Štvrtok

Vo štvrtok síce teplejšie nebude, no Slovákov znova potešia slnečné lúče. Má byť prevažne jasno, v nižších polohách sa najmä v ranných hodinách vyskytne hmla a nízka oblačnosť. Dávajte si preto pozor na cestách. Teplomer bude ukazovať od 5 do 7 stupňov, v noci teploty klesnú aj pod nulu.

Piatok

Sviatočný piatok bude oblačný a hmlistý, aj keď doobeda vykukne aj slniečko. Ojedinele bude počas dňa mrholiť. Teploty jemne stúpnu. Očakávajte 7 až 9 stupňov.

Aké bude počasie vo vašom meste?

Podrobnú predpoveď pre jednotlivé lokality nájdete na predpovede.topky.sk

Viac o téme: PočasiePredpoveďSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu