Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Fico a Mečiar sa navzájom obvinili, že chcú rozbiť koalíciu

Vladimír Mečiar a Robert Fico.
Vladimír Mečiar a Robert Fico.

BRATISLAVA - Predsedovia vládnych strán Smer-SD a ĽS-HZDS Robert Fico a Vladimír Mečiar sa dnes navzájom obvinili z rozbíjania koalície.

Ani jeden z nich však priamo nepotvrdil, že by ich strana z trojčlennej vládnej zostavy odišla. Pozornosť sa sústreďuje na poslancov ĽS-HZDS. Mečiar po odchode z dnešnej koaličnej rady vzbudil rozruch výrokmi, že premiér Fico mu oznámil rozpad koalície. "Oznámil mi (...), že je za to, aby táto koalícia nebola," povedal Mečiar novinárom.

Fico následne pred novinármi vyhlásil, že podstatou sporu ostávajú kontroverzné prevody pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), z ktorých obvinil nominantov ĽS-HZDS. "Nás v strane Smer-sociálna demokracia mrzí, že pretrváva táto vládna kríza," povedal Fico, ktorý pre údajné podvody v pozemkovom fonde presadil odvolanie podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu z funkcie ministra pôdohospodárstva.

Premiér sa na brífingu priamo nevyjadril, aké kroky chce ďalej podniknúť. Vytkol Mečiarovi, že rokuje s lídrom opozičnej SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom. "Nebudeme rešpektovať ani pomalé rozbíjanie vládnej koalície, ktoré zjavne organizuje s pánom Dzurindom," dodal Fico.

Dzurinda Ficovo obvinenie odmietol. "Neskutočným spôsobom pán predseda vlády klame (...). Vylučujem vstup SDKÚ-DS do vlády v tomto volebnom období," reagoval Dzurinda na tlačovej konferencii. Expremiér okrem toho vyzval Fica, aby odstúpil zo svojho postu a aby jeho Smer-SD nominoval za premiéra iného politika. Fico by mal z funkcie odstúpiť práve pre dianie v SPF, za ktoré je zodpovedná vláda a nominanti Smeru v správnej rade fondu, dodal.

Mečiar obvinil Fica, že vedome vytláča HZDS z koalície a chce predčasné voľby. "Budeme čakať, čo nám Smer oznámi," povedal novinárom. Poprel, že Smer sa dohodol na podpore vlády s časťou poslancov ĽS-HZDS. "Kríza pokračuje," dodal.

Smer a SNS by pre väčšinové vládnutie potrebovali získať podporu aspoň siedmich z celkovo 16-členného poslaneckého klubu ĽS-HZDS. Práve dnes začal parlament rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Slota: Koalícia je ďaleko od rozpadu

"Vládna koalícia je ďaleko od rozpadu," uviedol pre médiá predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota. Dodal, že SNS urobí všetko pre to, aby táto vláda pokračovala ďalej, pretože súčasná nestabilita nikomu neprospieva. Väčšina poslancov NR SR za ĽS-HZDS podľa Slotových slov rozmýšľa pragmaticky a koalíciu podporí. Predčasné voľby podľa Slotu nebudú, pretože 90 potrebných hlasov sa nenájde. Dodal, že najdôležitejšou vecou je v súčasnosti rozpočet a ten potvrdí životaschopnosť vládnej koalície. Na margo Mečiarových slov, že Fico chce dosiahnuť, aby sa preukazoval pôvod majetku a zrušili Mečiarove amnestie Slota reagoval, že o majetkových záležitostiach sa síce na rokovaní hovorilo, ale len okrajovo. "Zdá sa, že Vladimír Mečiar zobral niektoré slová príliš osobne."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu