Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico čelí návrhu opozície na odvolanie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes odmietol požiadavku opozície na stiahnutie nominantov jeho Smeru-SD zo Slovenského pozemkového fondu (SPF). Bude preto čeliť opozičnému návrhu na odvolanie.

Poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec ČTK totiž potvrdil, že opozícia už začala zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Opozícia však na odvolanie Fica, čo by znamenalo pád celej vlády, nemá v Národnej rade dostatok hlasov.

Premiér vytkol opozícii na čele so SDKÚ-DS, že kontroverzné prevody pôdy sa vo fonde uskutočnili aj počas jej vládnutia. Na tlačovej konferencii však povedal, že vláda pripraví zmeny vo fungovaní SPF, ktoré by mali do budúcnosti zabrániť sporným prevodom pozemkov.

Opozícia žiadala premiéra okrem odvolania zástupcov Smeru vo fonde napríklad aj zverejnenie minulých zmlúv o prevode štátnej pôdy. "Tieto ultimatívne požiadavky opozičných strán v kauze SPF musím považovať za naozaj zvláštne a morálne neakceptovateľné vo svetle rozhodovania vo fonde v rokoch 1998 až 2006," povedal Fico novinárom.

Premiér dnes obvinil SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu, že v minulosti štátne pozemky získali ľudia blízki tejto strane. K pozemkom neďaleko Bojnického zámku sa napríklad podľa neho dostal podnikateľ Ján Badžgoň, ktorý bol spájaný so SDKÚ-DS. "Veľmi ma mrzí, že pán premiér poskytol takéto neoverené informácie, pretože sa nezakladajú na pravde," reagoval Badžgoň pre Aktualne.sk. Pozemky vraj kúpil od inej firmy za trhovú cenu.

Sporné prevody pôdy zo SPF vyvolali v posledných dňoch konflikt medzi Ficovým Smerom a ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Nominant HZDS vo fonde Branislav Bríza totiž odobril prevod zhruba milióna metrov štvorcových pôdy reštituentom, ktorí ju následne údajne za zlomok trhovej ceny predali firme, ktorá je považovaná za blízku Mečiarovej strane.

Kauza vyvrcholila dnešným odvolaním ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), prevodom pozemkov sa okrem toho zaoberá prokuratúra. Mečiarova strana napriek tomu ohlásila, že z koalície neodíde, a dnes ani nepodporila opozíciu v pokuse o odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu