Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O pár hodín bude extrémne teplo: FOTO To však nie je všetko, pozrite na tú víkendovú teplotu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V pondelok bolo na Slovensku slnečné a mimoriadne, na viacerých staniciach až rekordne teplé počasie. Nadpriemerné teploty však na našom území panovali aj ďalšie dni. Dnes k nám dokonca vyvrcholí prílev pôvodom tropického vzduchu. Krásne bude aj víkend. Víkendové teploty pokoria +20 stupňov Celzia.

Dnes k nám od východu zasahuje oblasť vyššieho tlaku vzduchu a po jej zadnej strane k nám vyvrcholí od juhu prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu. Meteorológovia avizujú extrémne teplo. Najvyššia denná teplota podľa nich vystúpi na 21 až 26 stupňov.

24.10.2019 13:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (10)
24.10.2019 13:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ)


Čítajte aj: Vodiči, ráno buďte opatrní: VÝSTRAHA, v týchto krajoch pozor na hmlu


Piatok

V teplom vzduchu sa bude nad strednou Európou udržiavať rovnomerne rozložený vyšší tlak.

25.10.2019 16:00 LSEČ
Zobraziť galériu (10)
25.10.2019 16:00 LSEČ  (Zdroj: SHMÚ)

Do rána sa ochladí na 9 až 4, v údoliach sa miestami ochladí na 2 stupne. V noci a dopoludnia sa ojedinele vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj do popoludnia. Inak bude jasno až polojasno, v západnej polovici prechodne až oblačno. Meteorológovia hlásila teplo.

Predpoveď počasie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota vystúpi na 18 až 23 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti sa oteplí na približne 16 stupňov. Fúkať bude slabý vietor. Na západe spočiatku v noci bude pofukovať juhovýchodný, cez deň postupne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Sobota

Nad našou oblasťou sa bude naďalej nachádzať rovnomerne rozložený vyšší tlak vzduchu.

26.10.2019 16:00 LSEČ
Zobraziť galériu (10)
26.10.2019 16:00 LSEČ  (Zdroj: SHMÚ)

Do rána teplota poklesne na 9 až 4, v údoliach miestami na 2 stupne. V noci a dopoludnia sa bude miestami tvoriť hmla či nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží aj popoludní. Je možnosť mrholenia, no čaká nás čaká teplá sobota. Bude jasno až polojasno.

Predpoveď počasie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 18 až 23 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti sa bude pohybovať okolo 16 stupňov. Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať len slabý, cez deň prevažne južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Nedeľa

Tlaková výš nad našou oblasťou zoslabne a zároveň v brázde nízkeho tlaku vzduchu od severozápadu postúpi do strednej Európy studený front.

Predpoveď počasie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 8 až 2 stupne. V noci a dopoludnia sa v nižších polohách miestami objaví hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže ojedinele udržať aj po celý deň. Inak bude jasno až polojasno. Ojedinele môže mrholiť. Naďalej bude teplo. Najvyššia denná teplota dosiahne 17 až 22 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle či nízkej oblačnosti bude cca 15 stupňov.

Rekordne teplý 21. október na Slovensku

O pár hodín bude
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

V pondelok bolo na území Slovenska slnečné a mimoriadne, na viacerých staniciach až rekordne teplé počasie. „Po okraji tlakovej výše zasahujúcej do našej oblasti od východu k nám od juhozápadu pokračoval prílev veľmi teplého vzduchu. V nižších polohách sme ojedinele zaznamenali aj letný deň (Tmax 25 °C a viac) a podľa operatívnych údajov z našich automatických staníc bol hneď na niekoľkých staniciach prekonaný rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 21. október,“ uviedol na svojej sociálnej siete Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

O pár hodín bude
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

O pár hodín bude
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Jeho meteorológovia spresnili, že sa tak stalo napríklad v Prievidzi, kde namerali maximum teploty 25,3 °C, pričom doterajší rekord z roku 2012 mal hodnotu „len“ 24,0 °C. „Rekordne teplo bolo aj v Telgárte, na Sliači, v Tisinci, na Skalnatom plese, v Trebišove a v Poprade,“ dodali.

Viac o téme: PredpoveďBabie leto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu