Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V novembri 1989 padla vláda jednej strany: Po 44 rokoch sa uskutočnili prvé slobodné voľby

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/PRAHA - Po páde komunistickej vlády v Česko-Slovensku v novembri 1989 sa v obidvoch republikách mali po 44 rokoch uskutočniť prvé slobodné parlamentné voľby. Padol diktát jednej strany a na politickej scéne sa začali objavovať nové alebo obnovené strany. Kým v Česku to boli napríklad Česká strana sociálne demokratická (ČSSD), Kresťanskodemokratická strana (KDS) či Strana Zelených (SZ), na Slovensku sa sformovalo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Verejnosť proti násiliu (VPN) či Slovenská národná strana (SNS).

Konzervatívna pravicová strana KDH sa formovala od decembra 1989, keď začali z iniciatívy vtedajšieho podpredsedu federálnej vlády Jána Čarnogurského vznikať na Slovensku kresťanskodemokratické kluby.

Tie sa vo februári 1990 transformovali do strany na čele s Čarnogurským, ktorá sa v ďalších rokoch stala výraznou súčasťou slovenskej politiky. KDH bolo zastúpené v niekoľkých vládach, v rokoch 2012 až 2016 bola strana v opozícii. Po voľbách v roku 2016 sa KDH prvýkrát v celej svojej histórii stalo mimoparlamentnou stranou. Dnes na jej čele stojí Alojz Hlina.

V novembri 1989 padla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Verejnosť proti násiliu vznikla 20. novembra 1989 ako obdoba českého Občianskeho fóra. V júni 1990 vyhrala VPN parlamentné voľby. Podobne ako v prípade Občianskeho fóra sa však aj vo VPN začali prejavovať problémy vyplývajúce z existencie rôznych názorových prúdov. Na jar 1991 odišla platforma vedená vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom a v októbri toho istého roku sa hnutie zmenilo na politickú stranu a zmenilo aj názov. Občianska demokratická únia (ODU) však nemala dlhý život. V júni 1992 ju vo voľbách podporili iba štyri percentá voličov a koncom toho istého roku sa rozpustila.

SNS sa začala formovať v decembri 1989, vznikla v roku 1990. Prihlásila sa k tradícii Slovenskej národnej strany existujúcej v rokoch 1871 až 1938. Od začiatku sa prezentovala ako silne národnostná strana. Opakovane bola súčasťou vládnych koalícií. Najvýraznejšie tvárou strany sa stal jej niekdajší predseda Ján Slota, ktorý sa preslávil škandálmi a radikálnou rétorikou. Po voľbách v roku 2012 vypadla SNS z parlamentu. O štyri roky neskôr sa ale vrátila a stala sa súčasťou vládnej koalície. Šéf SNS Andrej Danko je v súčasnosti predsedom parlamentu.

V novembri 1989 padla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Magda Borodáčová)

Výsledky volieb z 8. – 9. júna 1990:

Verejnosť proti násiliu - 29,35 %,
Kresťanskodemokratické hnutie - 19,21 %, 
Slovenská národná strana - 13,94 %,
Komunistická strana Česko-Slovenska - 13,35 %,
Együttélés-Spolužitie-Wspólnota-Soužití, Maďarské kresťansko-demokratické hnutie - 8,66 %,
Demokratická strana - 4,4 %,
Strana zelených - 3,49 % hlasov.

V novembri 1989 padla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Gabčo)

Na republikovej úrovni vznikla vládna koalícia VPN s KDH a DS. Predsedom vlády sa stal nominant VPN Václav Mečiar, predsedom Slovenskej národnej rady František Mikloško, kandidát KDH.

Viac o téme: 17. november 1989Nežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu