Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Minister Jureňa: Kráľovské odstupné od Fica!

Podľa Miroslava Jureňu má Fico dvojaký meter na politikov Smeru a HZDS. Zobraziť galériu (3)
Podľa Miroslava Jureňu má Fico dvojaký meter na politikov Smeru a HZDS. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prišiel o kreslo, ale nie o peniaze. Možno si ešte aj polepší. Odchádzajúci minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa bude totiž poslancom parlamentu. Ak sa z neho stane i podpredseda zákonodarného zboru, zarobí viac ako počas pôsobenia vo vláde! Ročne asi o 24-tisíc. Tešiť sa môže aj na slušné odstupné.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa vo funkcie definitívne skončí v utorok predpoludním. Z úradu odíde s pekným balíkom peňazí. Podľa zákona ide o trojmesačné odstupné, čo je suma určite prevyšujúca štvrť milióna. K tomu si môže ako poslanec prirátať takmer totožný mesačný plat, ako má dnes. Vrátane nezdaniteľných paušálnych náhrad je to asi 100-tisíc korún.

O Jureňovi sa začína hovoriť aj ako o novom podpredsedovi parlamentu. Sám priznal, že tento post ho láka. „Dáva veľký priestor pre politickú prácu, ktorá je dôležitá. Najmä teraz, keď sa do nás kope,“ povedal v TV Markíza Jureňa. V takom prípade by však zarobil viac ako v kresle ministra! Ročne asi o 24-tisíc korún. Spomínanú funkciu dnes zastáva Viliam Veteška, ktorý patrí k oponentom Vladimíra Mečiara v HZDS. Je po operácii mozgu, preto pripustil, že sa jej vzdá.

BRATISLAVA - Škandál s pozemkami pokračoval aj počas víkendu. Stal sa dokonca súčasťou slovenských domácností pri nedeľnom obede. Obe strany sporu totiž presviedčali národ o svojej pravde v televíznych diskusiách.

Hlavní aktéri sporu sa však priamej konfrontácii vyhli. Robert Fico a Miroslav Jureňa sa dokonca nestretli ani v momente, keď ich od seba delilo zopár metrov.

Minister pôdohospodárstva striedal v živom vysielaní premiéra. K stretnutiu na chodbách televízie Markíza však nedošlo. Každý totiž radšej použil iné dvere. Účasť v relácii Na telo bola výbornou možnosťou na spoločný duel, k tomu však nedošlo. „Bol to náš návrh, keďže sa dalo očakávať, že by nešli spolu do duelu,“ povedala Novému Času moderátorka Zlatica Puškárová. A tak si štipľavé odkazy posielali len cez obrazovky. Fico zopakoval, že Jureňa nesie politickú zodpovednosť za škandál s prevodom pozemkov. A preto ho aj napriek nesúhlasu HZDS z postu odvolal. Podľa Jureňu však konal účelovo a manipuluje s verejnou mienkou.

Žiadny priamy súboj,
najskôr sedel v štúdiu premiér...
... a až potom odchádzajúci minister.
 
Minister Jureňa: Kráľovské odstupné
Zobraziť galériu (3)
Minister Jureňa: Kráľovské odstupné
Zobraziť galériu (3)


Vládna kríza ešte nie je zažehnaná. Už dnes sa rozhodne o osude šéfa parlamentu Pavla Pašku. Opozícia ešte pred škandálom s pozemkami navrhla jeho odvolanie. S podporou HZDS by jeden z kľúčových ľudí Roberta Fica mohol prísť o kreslo. Podľa premiéra by to znamenalo automatický pád vlády. Ako sa zachová HZDS, nie je stále jasné. „Politické rozhodnutie padne v pondelok pred schôdzou,“ povedal podpredseda strany Milan Urbáni.

Aj toto si povedali...

Fico Jureňovi a HZDS:
  • „Nesiem zodpovednosť za vládu? Nesiem. Nesiem zodpovednosť za to, aby nám ľudia nenadávali a nekričali na nás, že ste takí istí, ako boli tí predchádzajúci?“

  • „Bol by to začiatok konca tejto vládnej koalície, keby sme pripustili zakrývanie škandalóznych prevodov pozemkov.“

  • „Rozhodnutie odvolať ministra Jureňu bolo rozhodnutie chrániť celú vládnu koalíciu.“
  • Jureňa Ficovi a Smeru:
  • „Akoby sme parlamentarizmus chceli vtesnať do jedného ústredného výboru, do jedného ideologického tajomníka, do jedného manipulátora verejnej mienky.“

  • „Partner sa prejavil ako nedôveryhodný.“

  • „Som pripravený vrátiť sa do maštale. Je pre mňa cennejšia ako prezidentský palác.“
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu