Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O pár hodín dorazí babie leto: FOTO Podľa meteorológov sa máme na čo tešiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Meteorológovia rozumejú pod pojmom babie leto obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa v Európe vyskytuje v septembri a októbri. Na Slovensku ho zažijeme už od zajtra. Víkendové denné teploty sa vyšplhajú až na 23 stupňov.

V noci až do dopoludnia sa na horách vyskytol silný vietor, pred ktorým Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo štvrtok sa za studeným frontom od juhozápadu do strednej Európy začne rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Ten k nám prinesie oteplenie.

Piatok

Počasie v našej oblasti bude ovplyvňovať tlaková výš, ktorej stred sa bude presúvať z alpskej oblasti nad Balkán. Po jej okraji začne prúdiť od juhozápadu do strednej Európy teplý vzduch.

V noci na severe a východe sa spočiatku miestami vyskytne oblačnosť a ojedinele slabé zrážky. Zrána sa môže v údoliach ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 7 až 2 stupne, v údoliach môže najnižšia teplota klesnúť ojedinele aj na nulu. V priebehu dňa sa môžu teploty vyšplhať až na 15 až 20 stupňov, na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní na okolo 13 stupňov.

Bude jasne až polooblačno. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (45 km/h).

Očakávaná teplota 11. 10. 2019 14:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (7)
Očakávaná teplota 11. 10. 2019 14:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Sobota

Po okraji tlakovej výše so stredom nad Čiernym morom k nám zosilnie prílev teplého vzduchu od juhozápadu .

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V noci sa ochladí na 9 až 4, no v dolinách miestami aj na teplotu okolo 2 stupňov. V nižších polohách sa v noci a zrána môže miestami tvoriť hmla. Meteorológovia avizujú teplo a jasný až polojasný deň. Najvyššia denná teplota dosiahne 18 až 23 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).

Očakávaná teplota 12. 10. 2019 14:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (7)
Očakávaná teplota 12. 10. 2019 14:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Nedeľa

Po zadnej strane rozsiahlej oblasti vyššieho tlaku vzduchu nad juhovýchodnou Európou k nám bude od juhozápadu aj naďalej prúdiť teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána teplota poklesne na 9 až 3 stupne. V nižších polohách sa v noci a zrána miestami objaví hmla alebo nízka oblačnosť. Tiež bude teplo, jasno až polojasno, lebo cez deň sa prechodne vyskytne aj zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota vystúpi na 18 až 23 stupňov.

Babie leto

Názov babie leto má podľa mýtov naozaj zaujímavé vysvetlenie. Jemné vlákenká pavučín poletujúce vo vetre pripomínajú sivé vlasy starých žien. Meteorológovia zo SHMÚ rozumejú pod týmto pojmom obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa v Európe vyskytuje v septembri a októbri.

Príčinou je častý výskyt rozsiahlej a z časového hľadiska stabilnej tlakovej výše nad strednou a južnou Európou v tomto období. Pri málo oblačnom počasí býva pomerne veľká amplitúda teploty, 15 až 18 stupňov, čo znamená, že noci bývajú už chladné, ráno sa môže vyskytovať aj prízemný mráz alebo sa vytvárajú hmly, no popoludní je pokojné, slnečné a príjemne teplé počasie. Typické babie leto nastáva až v druhej polovici septembra a v prvej polovici októbra.

Viac o téme: PredpoveďBabie leto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu