Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V najmodernejšej strednej škole na Slovensku budú učiť roboti

V najmodernejšej strednej škole na Slovensku budú učiť roboti Zobraziť galériu (6)
V najmodernejšej strednej škole na Slovensku budú učiť roboti (Zdroj: DSA)

NITRA - Na novú fázu priemyselnej revolúcie Industrie 4.0., postupnú digitalizáciu a robotizáciu, reaguje aj Slovensko. Naši žiaci budú môcť vďaka novému Regionálnemu tréningovému centru v Nitre získať vysoko hodnotené zručnosti. Po skončení školy oceňujú zamestnávatelia z radov automobiliek týchto absolventov nadpriemernými platmi, ktoré často dosahujú aj 2500 eur v hrubom!

Centrum už stavajú pri Súkromnej strednej odbornej škole polytechnickej DSA v Nitre, prvé haly majú byť hotové už od budúceho školského roka. Celková výška investícií dosiahne takmer 7 miliónov eur, z toho 3 milióny sú na nákup technológií.

Učebne budú zamerané na automatizáciu, strojárstvo, programovanie CNC strojov a zariadení, CAD/CAM programovanie, hydrauliku či pneumatiku. Chýbať nebudú ani špeciálne edukačné pracoviská vybavené robotmi značiek ABB, FANUC a KUKA.

V najmodernejšej strednej škole
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DSA)

Po dokončení výstavby bude môcť škola využívať až 32 moderných učební, tréningové plochy zaberú 4600 metrov štvorcových. Podľa riaditeľky Oľgy Hodálovej už teraz dosahujú absolventi školy 95-percentnú uplatniteľnosť v praxi.

V najmodernejšej strednej škole
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DSA)

Na škole, ktorej zriaďovateľom je vzdelávacia spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, dnes študuje 430 študentov. Počas troch rokoch sa ich počet zvýši nad 500 žiakov. Tréningové centrum pomôže škole aj pri rozširovaní systému duálneho vzdelávania. V rámci neho sa už pripravuje 40 študentov, z nich 32 ako súčasť spolupráce s automobilkou Jaguar Land Rover v dvoch ročníkoch maturitného odboru mechatronik.

V najmodernejšej strednej škole
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DSA)

„Odvetvie automotive čelí nedostatku zručností v kľúčových oblastiach ako sú elektrotechnika, umelá inteligencia, robotika a analýza dát. Pre nás, ako globálnu spoločnosť, je dôležité, aby Jaguar Land Rover mohol prilákať tie najlepšie mladé talenty v krajinách, v ktorých pôsobí. Systém duálneho vzdelávania vnímame ako dôležitý nástroj rozvoja nových talentov,“ potvrdil Russell Leslie, prevádzkový riaditeľ závodu Jaguar Land Rover pri Nitre.

 „Jediné, čo nás momentálne obmedzuje, je kapacita školy. Enormne nám rastie počet žiakov, v tomto roku sme mali 208 záujemcov o štúdium, no mohli sme prijať len 118,“ konštatuje Hodálová.

V najmodernejšej strednej škole
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DSA)

„Tri milióny eur pôjdu na nové technológie, ktoré majú aj všetky podniky v okolí. Toto je ten dôvod, prečo ideme do stavby novej haly,” vysvetlil predseda predstavenstva DSA Marek Nikel. Podľa neho investíciou reagujú na digitalizáciu a robotizáciu vo všetkých sférach: „Centrum bude vybavené najmodernejšími robotmi a CNC prístrojmi, aby sa študenti mohli v praktickej časti výučby pripravovať na takých zariadeniach, s akými sa stretnú po ukončení štúdia u svojich zamestnávateľov.“

V najmodernejšej strednej škole
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DSA)

Viac o téme: RobotiNitraIndustrie 4.0.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu