Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ďalší posun v kauze trestného stíhania Roškovej: Grófke zo Zemplína zablokovali majetok

Ľubica Rošková
Ľubica Rošková (Zdroj: SITA)

MICHALOVCE - V kauze trestného stíhania bývalej poslankyne NR SR za stranu Smer Ľubice Roškovej nastal ďalší posun. Podľa aktuálneho výpisu z listu vlastníctva je v katastri nehnuteľností na jej rodinnom dome v michalovskej časti Stráňany tzv. plomba.

Ľubica Rošková čelí od decembru 2018 obvineniu zo subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Stalo sa tak na základe kontroly, ktorú v roku 2017 vykonala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) priamo na mieste, teda na plochách, na ktoré si spoločnosť žiadala priame platby v rokoch 2016 a 2017. Obvinený z oboch trestných činov bol aj Košičan Jozef A., štatutár spoločnosti Gard, ktorá sa v novembri 2016 premenovala na Agro Porúbka.

O plombe informoval košický Korzár. Plomba na nehnuteľnosti znamená, že Rošková s ňou nemôže nakladať, ani ju previesť na inú osobu. Rovnaká plomba je aj na pozemku, na ktorom dom stojí. Dôvodom takého postupu vyšetrovateľa Národnej protikorupčnej jednotky bolo poberanie poľnohospodárskej dotácie na pozemky, ktoré obaja obvinení nikdy nevlastnili ani neobhospodarovali. Išlo napríklad aj o dedinské letisko, cudzí vinohrad či parkovisko. Jozef A. a Rošková za rok 2016 mali spôsobiť škodu takmer 70-tisíc eur a Rošková za rok 2017 škodu vyše 82-tisíc eur. 

Rošková sa bráni

Podľa informácií portálu návrh na zaistenie majetku Roškovej podala ako poškodená strana PPA, ktorá si uplatňuje celkovú škodu takmer 152-tisíc eur. Obáva sa, že Rošková bude právnymi úkonmi zmenšovať hodnotu svojho majetku.

Úrad špeciálnej prokuratúry návrh posúdil a zistil, že obchodná spoločnosť Agro Porúbka previedla kúpnou zmluvou nešpecifikovaný nehnuteľný majetok na inú osobu, údajne na Roškovej príbuzného. Aj to bol jeden z dôvodov, pre ktorý ÚŠP návrhu PPA vyhovel a koncom augusta dom s pozemkom Grófke zo Zemplína zablokoval.

„Tento postup zo strany Úradu špecializovanej prokuratúry sa mi zdá neadekvátny. Ja sa nebránim zaplateniu výšky škody, ale tá ešte nie je presne vyčíslená. Zo strany PPA je síce vyčíslená nejaká suma, ale je spojená so sankčnými poplatkami. Proti uzneseniu ÚŠP sme podali sťažnosť," povedala pre portál Rošková. O sťažnosti rozhodne Generálna prokuratúra SR.

Viac o téme: DomMajetokPlombaĽubica Rošková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu