Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Polícia prepustila kazašskú novinárku

Novinárka sa už protestovať nechystá.
Novinárka sa už protestovať nechystá.

BRATISLAVA - Polícia už prepustila kazašskú opozičnú novinárku Balli Marzecovú, ktorá v stredu protestovala proti politike prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva počas jeho návštevy na Slovensku.

ČTK to dnes povedala policajná hovorkyňa Alena Toševová. Proti žene, ktorá má poľský pas, zasiahli pri povolenej demonštrácii policajti, údajne ju aj zranili. Polícia však už skôr poprela, že by žena mala z ich zásahu zdravotné následky. Zároveň však potvrdila, že jej lekári zistili drobné poranenia.

"Po vypočutí bola (Marzecová) pred polnocou prepustená," potvrdila Toševová. Žena demonštrovala proti vládnej politike Kazachstanu pred Prezidentským palácom, kde Nazarbajeva prijal slovenský prezident Ivan Gašparovič. Podľa polície 48-ročná novinárka nerešpektovala výzvy, aby nerušila uvítací ceremoniál. Následne strážcovia zákona použili proti nej donucovacie poriadky.

Postup polície preverí inšpekcia ministerstva vnútra, povedal dnes novinárom minister vnútra Robert Kaliňák po stretnutí s poľskou konzulkou Urszulou Szulczyk-Sliwinskou. "Ja som predovšetkým vyjadril ľútosť nad tým, že sa takáto vec stala. Dali sme všetky veci prešetriť našim inšpekčným orgánom," povedal Kaliňák. V prípade, že inšpekcia zistí nedostatky, úrad je pripravený sa ospravedlniť, prípadne potrestať vinníkov. "Ministerstvo má šancu sa ospravedlniť, ale budú nasledovať aj také veci, ktoré budú smerovať k disciplinárnym opatreniam," poznamenal minister.

Proti zásahu polície dnes protestoval Slovenský syndikát novinárov. "Slovenský syndikát novinárov ostro protestuje a odsudzuje neodôvodnený a hrubý zákrok príslušníkov Policajného zboru proti demonštrujúcej kazašskej novinárke," uviedol syndikát vo vyhlásení, ktoré poslal ČTK.

Toševová už skôr tvrdila, že pri predvádzaní žena kládla odpor a zranila jedného člena hliadky. Polícia preto začala v prípade trestné stíhanie vo veci útoku na verejného činiteľa, podľa Toševovej však vyšetrovateľ neplánuje voči nej ďalšie úkony. "Vyhodnocujú sa získané dôkazy potrebné na rozhodnutie, vyšetrovateľ rozhodne vo veci v krátkom čase. Vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe nebolo," dodala hovorkyňa.

Nazarbajev čelí obvineniam opozície z autoritatívneho vládnutia, kazašskú vládu kritizovala aj medzinárodná organizácia Amnesty International, podľa ktorej sa v krajine porušujú ľudské práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu