Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Polícia údajne zranila Kazašku protestujúcu proti Nazarbajevovi

Protestujúcu novinárku odviedla polícia. Zobraziť galériu (3)
Protestujúcu novinárku odviedla polícia.

Aktualizované

BRATISLAVA - Polícia dnes počas návštevy prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva na Slovensku zasiahla proti kazašskej opozičnej novinárke. Podľa portálu Sme.sk policajti ženu údajne niekoľkokrát udreli do brucha a následne ju sanitka odviezla do nemocnice. Polícia sa k informáciám o zranení novinárky zatiaľ nevyjadrila.

Demonštrácia bola podľa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto riadne ohlásená. Žena, ktorá údajne žije v Poľsku, protestovala proti vládnej politike Kazachstanu v centre mesta pred prezidentským palácom, kde Nazarbajeva prijal slovenský prezident Ivan Gašparovič. Nazarbajev čelí zo strany opozície obvineniam z autoritatívneho vládnutia. Policajti ženu odvliekli po príchode prezidentskej kolóny.

Policajná hovorkyňa Alena Toševová tvrdila, 48-ročná žena narušila na Hodžovom námestí verejný poriadok a neskôr napadla člena policajnej hliadky. Podľa Sme.sk novinárku odviezli na policajné oddelenie, avšak po niekoľkých minútach prišla po ňu na políciu rýchla zdravotnícka pomoc.

"Neuposlúchla opakované výzvy policajta v zmysle zákona, čím sa dopustila priestupku proti verejnému poriadku," odôvodnila ČTK postup polície policajná hovorkyňa Alena Toševová. Žena podľa nej pri predvádzaní kládla odpor, vykopla dvere služobného vozidla a napadla jedného člena hliadky. "Policajti preto použili donucovacie prostriedky. Za útok na verejného činiteľa jej bola obmedzená osobná sloboda," dodala hovorkyňa.

V Kazachstane vládne podľa novinárky totalitný režim, kde napriek bohatým energetickým surovinám obyvatelia hladujú a umierajú, poznamenala TA3. Novinárka chcela občanom Slovenska ukázať, že Nazarbajev porušuje základné ľudské práva, uviedla ďalej televízia odvolávajúc sa na tvrdenia ženy.

Nazarbajev stojí na čele Kazachstanu, ktorý má bohaté zdroje ropy a zemného plynu, od vyhlásenia jeho nezávislosti. Opozícia obviňuje prezidenta z uzurpovania moci. Tento rok si napríklad nechal od parlamentu odhlasovať zákon, ktorý mu umožňuje neobmedzene kandidovať na úrad prezidenta tejto bývalej sovietskej republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu