Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vynálezca sa miliónov nedočká

Ján Bejda tvrdí, že podnik neoprávnene používa jeho vynález.
Ján Bejda tvrdí, že podnik neoprávnene používa jeho vynález. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Bývalý zamestnanec ZVL Prešov je na pokraji svojich síl. Ján Bejda (59) tvrdí, že jeho niekdajší zamestnávateľ neoprávnene používa patent - takzvaný systém riadenia výroby, ktorý sám vymyslel. Podal aj žalobu na súd, kde požadoval dvojmiliónové odškodné. Dva spory už prehral a zrejme príde o 200-tisíc.

„Nakoniec sa všetko otočilo proti mne. Hoci sa systém v podniku používa dodnes a myslím, že som aj dostatočne preukázal môj podiel na jeho vyvinutí,“ vraví skormútený bývalý pracovník podniku, kde sa vyrábajú valivé ložiská. Má zdravotné ťažkosti a zostal prakticky bez financií. „Nikdy mi nešlo o peniaze. Nakoniec som však dopadol tak, že som musel zaplatiť súdne trovy a rôzne poplatky spojené so sporom, dohromady 109-tisíc korún. Boli to posledné rodinné peniaze - určené na pohreb. Manželka pohľadávku uhradila, lebo sa bála exekútorov. Teraz advokát druhej strany žiada odo mňa ďalších 108-tisíc,“ vraví J. Bejda, ktorý má zdravotné problémy. „Začali sa po tom, ako sa mi dostal do rúk znalecký posudok, z ktorého vyplývalo, že pravdu má mať ZVL a nie ja. Skoro som skolaboval,“ opisuje pocity ukrivdený muž, ktorý vraj strávil pri rozmýšľaní nad patentom stovky hodín.

„V robote som bol 7 dní v týždni, ostatní si zo mňa robili žarty, ale ja som bol na svoju prácu hrdý. A takto som dopadol,“ sťažuje sa zničený J. Bejda, ktorého srdce pracuje len vďaka trom bajpasom a čaká ho ďalšia operácia. „Po nej uvidím, či budem v spore ďalej pokračovať,“ dodáva vynálezca. V podniku sú, naopak, spokojní. „Rozhodnutie súdu je právoplatné a viac sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ povedal riaditeľ ZVL Ján Vysoký.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu