Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Veľký PREHĽAD augustového počasia: FOTO Slováci sa poriadne zapotili, nechýbali ani zrážky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tohtoročný august bol veľmi teplý a zrážkovo väčšinou nadnormálny. Na sociálnej sieti to konštatoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Priemerná augustová teplota bola 1,5 až 2,5 stupňa nad úrovňou normálu 1981-2010. Na viacerých miestach zaznamenali meteorológovia piaty najteplejší august v histórii pozorovaní. Absolútne najvyššia teplota celého augusta bola 35,7°C. Namerali ju 10. augusta v Mužli a Gbelciach v okrese Nové Zámky.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk


Priemerná teplota dosiahla v nížinách zväčša 21 až 23°C a v dolinách a kotlinách s nadmorskou výškou 600 až 800 metrov väčšinou 16 až 19°C. V auguste zaznamenal SHMÚ veľký počet tropických dní, keď teplota dosiahla 30 °C a viac. „V južnej polovici územia v polohách do 300 m nad morom ich bolo väčšinou 10 až 15, ale ojedinele aj viac. Napríklad Hurbanovo ich malo až 17,“ uviedol SHMÚ.

Zrážok bolo v auguste pomerne veľa – počas augusta spadlo väčšinou od 70 do 150 mm zrážok, čo znamená, že na väčšine územia skončil august ako zrážkovo nadnormálny. Ojedinele sa vyskytlo aj výrazne viac zrážok, napríklad Dolný Hričov pri Žiline mal až 181 mm. Najmenej pršalo v Kamanovej pri Topoľčanoch, kde spadlo iba 31 mm, v Bratislave na letisku napršalo 32 mm zrážok.

Viac o téme: AugustHorúčavySHMÚ. počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu