Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tóth pred súdom vypovedať nechcel: Rozhovor aj o Kočnerovi poskytol internetovému portálu

Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v Leviciach.
Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v Leviciach. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Peter Tóth, bývalý novinár a exSiSkár, mal v stredu vypovedať ako jeden z hlavných svedkov v kauze falšovania zmeniek, v ktorej sú obžalovaní Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza, Pavol Rusko. Na súd však neprišiel.

Tóth bol kedysi Kočnerovým blízkym človekom a sledoval preňho aj novinárov, medzi nimi aj zavraždeného Jána Kuciaka. Keď poslal Najvyšší súd Mariana Kočnera do väzby a neskôr bol obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, Tóth otočil a začal vypovedať. Najskôr ako utajený svedok, no pre úniky z vyšetrovania jeho identitu prezradili niektoré médiá. 

Kočnerovi sa to rúca: Zverejnené správy môžu zlomiť krk viacerým, Šanta pravosť nepotvrdil

Tóth aj toto uvádza ako jeden z hlavných dôvodov, prečo na súd neprišiel. Podľa blogu, ktorý zverejnil na svojom portáli Ďatel.sk, sa skrýva v zahraničí. Rozhovor však poskytol konšpiračnému portálu InfoVojna, ktorý, ako sám uvádza, poskytne priestor každému, kto o to požiada. Samozrejme, bez kritických otázok. 

Ak by ma obvinili, prišli by o svedka

V rádiu reagoval aj na vyhlásenie prokurátora Jána Šantu, ktorý médiám v súvislosti s neúčasťou Tótha na pojednávaní povedal, že "zo svedka sa ľahko môže stať obvinený".

"To, že som neprišiel na jedno pojednávanie neznamená, že sa dopúšťam trestného činu," povedal s tým, že neprítomnosťou na Slovensku a prerušením komunikácie s orgánmi činnými v trestnom konaní dáva najavo, že "niečo nie je v poriadku". Svoje obavy podľa vlastných slov uviedol v liste, ktorý približne pred mesiacom zaslal generálnemu prokurátorovi, policajnému prezidentovi a riaditeľovi NAKA. "Mám svoju dôstojnosť, svoje ľudské a občianske práva," povedal.

Napriek tomu, že zo Slovenska odišiel už v novembri 2018, Tóth podľa vlastných slov bol odvtedy na Slovensku štyri až päťkrát vypovedať. Výpovede sa pritom týkali viacerých trestných vecí. "Jedenkrát keď som bol na Slovensku vypovedať, v priebehu troch dní som absolvoval 11 výsluchov," zdôraznil.

Na septembrové pojednávanie by mali Tótha predviesť policajti

Teraz od kompetentných orgánov žiada, aby pomohli ony jemu, keďže sa obáva o bezpečnosť. Vo veci vzťahu s Marianom Kočnerom Tóth uviedol, že sa poznali 23 rokov. Koćner podľa neho zneužil jeho dôveru.

"Moja chyba bola, že som neodhadol, že Marian Kočner môže zájsť až tak ďaleko, že niekomu siahne na ľudský život," povedal v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. Podľa Tótha sledovanie novinárov, ktoré vykonával pre Kočnera nemá s vraždou nič spoločné. Túto aktivitu vraj vykonával v súvislosti so založením portálu Na pranieri, ktorý bol vymazaný po vzatí Kočnera do väzby.

Takisto odmietol medializované informácie, že by sa ako svedok vo veci vraždy prihlásil až po zadržaní podozrivých. Na políciu podľa vlastných slov prišiel v momente, keď získal potrebné informácie. "Ja som nečakal ani sekundu," dodal.

Viac o téme: ZmenkyPavol RuskoPeter Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu