Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Hrozba narastá: Na Slovensku potvrdili ďalší prípad moru ošípaných

Zobraziť galériu (3)

VEĽKÝ KAMENEC - Štátna veterinárna a potravinová správa SR na svojej webovej stránke informuje o druhom prípade výskytu afrického moru ošípaných na Slovensku. Tentokrát nebezpečné vírusové ochorenie zaznamenali v obci Veľký Kamenec, ktorá je od prvého miesta výskytu vzdialená približne 5,5 kilometra.

MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku potvrdili mor ošípaných

Ako uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa SR, v obci Veľký Kamenec našli uhynutú ošípanú ešte počas víkendu. Vzorky zaslali na laboratórne vyšetrenie do národného referenčného laboratória pre AMO (Africký mor ošípaných) na veterinárnom ústave vo Zvolene. Ukázalo sa, že príčinou úhynu bolo infikovanie nebezpečným vírusom. 

Infikované ošípané musia utratiť.
Zobraziť galériu (3)
Infikované ošípané musia utratiť.  (Zdroj: MPRV SR)

"Pred úhynom ošípaná prejavovala zmeny zdravotného stavu ako zvýšená teplota, poruchy pohybového aparátu a kožné zmeny. V danom chove sa v čase úhynu nenachádzala žiadna iná ošípaná. Vzdialenosť od prvého miesta výskytu je cca 5,5 km, od spoločnej slovensko/maďarskej hranice cca 4 km," priblížila ŠVPS s tým, že momentálne sú realizované opatrenia na zabránenie šírenia nákazy.

Ošípané musia utratiť

Ošípané, podobne ako v obci Strážne, budú musieť utratiť a neškodne odstrániť vo veterinárnom asanačnom ústave. „V piatok (2. 8.) budeme vo Veľkom Kamenci likvidovať 68 ošípaných v 12 chovoch,“ spresnil pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trebišov Stanislav Kovalík. 

Africký mor predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými. Je to vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých.

AMO bol po prvý raz diagnostikovaný na území Slovenskej republiky v obci Strážne pri hraniciach s Maďarskom, o čom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 25. júla. Štátni veterinárni inšpektori následne usmrtili všetky štyri ošípané v domácom chove, v ktorom bol výskyt potvrdený. V utorok (30. 7.) v rámci opatrení na zabránenie šírenia AMO vykonali preventívnu likvidáciu všetkých ošípaných v obci, ktorých bolo približne 20.

MIMORIADNE Hrozba narastá: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Ochranné pásma a pásma dohľadu v súvislosti s výskytom AMO

Do ochranného pásma sú zaradené obce: Veľký Kamenec, Malý Kamenec, Strážne 

Do pásma pozorovania sú zaradené obce: Viničky, Ladmovce, Zemplín, Streda n./B., Svätá Mária, Svinice, Rad časť Hrušov, Svätuše, Somotor, V. Horeš, M. Horeš, Pribeník + nové: Borša, Bara, Klin nad Bodrogom, Černochov

Viac o téme: Mor ošípanýchSlovenskoVeľký Kamenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu