Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Pokračuje pojednávanie v kauze zmenky: Šanta predložil kľúčovú komunikáciu Kočnera

Pavol Rusko prichádza na v poradí štvrté pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (10)
Pavol Rusko prichádza na v poradí štvrté pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

PEZINOK - Aj ďalší týždeň pokračujú pojednávania vo veľkom prípade falšovania miliónových zmeniek, z ktorého sú obžalovaní Marian Kočner a exriaditeľ televízie Markíza, Pavol Rusko. Na pláne je ďalšie vypočúvanie svedkov.

Pavol Rusko prichádza na pojednávanie

15:02 Dnes sa rozplynula legenda o tom, ako Pavol Rusko zachraňoval Markízu. Uviedol to Daniel Lipšic po skončení štvrtého dňa pojednávania. 

14:59 Štefan Ágh po procese. „Nezaujíma ma, čo hovorí pán Lipšic.“

14:58 Vyjadrenie Jarmily Grujbárovej po výsluchu.

Grujbárová po výsluchu: Žiadosť Gamatexu na zmenu licencie tam bola

14:54 Hlavné pojednávanie na dnes končí, bude sa pokračovať zajtra o 9:00.

14:49 Sylvia Volzová sa výsluchu nezúčastní. Senát informovala advokátska kancelária, ktorá ju zastupuje. Rovnako sa nezúčastní ani šéf SFZ Ján Kováčik, pretože je odcestovaný. Vypovedať tak bude len Radka Doering.

14:44 Dnes už nie je naplánovaný žiadny výsluch svedka. Obhajoba žiada, aby sa do výluchi Petra Tótha, ktorý je naplánovaný na stredu, prokuratúra predložila všetky spisové materiály, aby sa na výsluch mohli pripraviť.

14:36 Prokurátor pokračuje čítaní ďalšej správy. Vyjadruje sa aj Pavol Rusko.

14:34 Svedkyňa opúšťa súdnu sieň. Pojednávanie pokračuje čítaním listinných dôkazov, ktonkrétne správy Okresného súdu Bratislava V.

14:32 K Ruskovej reči sa vyjadruje aj protistrana. 

14:31 "V roku 2000 s tými vedomosti, ktoré som mal, v tej pozícii, v ktorej som bol, som spravila najlepšie ako som vedel," uzavrel svoj monológ Pavol Rusko.

14:29 Rusko ďalej pokračuje vo svojej reči. "Volzová sa spriahla s mafiánmi a doviedla ich do televízie," opakuje Rusko.

14:27 Počas prestávky niekorí novinári kládli otázky aj Štefanovi Aghovi. Ten sa vyjadril, že po svojej minulotýždňovej výpovedi sa rozhodol, že bude chodiť na pojednávania a robiť si poznámky. Pýtali sa ho aj na to, či si myslí, že by bol Kočner schopný objednať si vraždu novinára. "Musel by sa načisto zblázniť," povedal Agh.

14:24 Rusko hovorí, že licencia pre Markízu bola ohrozená. "Nech vás neklamú, že všetko bolo v poriadku," povedal Rusko. Spomína aj mafiánov a to, že podsvetie ovládlo Markízu. "Čo som sa mala na to pozerať?" kričí Rusko v súdnej sieni.

14:17 Rusko je očividne rozčúlený a zvýšeným hlasom opätovne vysvetľuje, čo sa dialo v roku 1998. Aj napriek tomu, že sa má vyjadrovať k slovám svedkyne.

14:07 Rusko vysvetľuje vtedajšie vlastnícke vzťahy, pričom si pomáha tabuľou, na ktorú kreslí schému. Obhajcov Markízy obvinil zo zavádzania. "V roku 1998 Gamatex žiadal, že nie Rusko a Volzová sú majiteľmi Markízy, ale Gamatex," začal Rusko.

14:06 Pojednávanie pokračuje, slovo má obžalovaný Rusko, ktorý sa chystá na dlhší monológ. 

13:53 Keďže sa Rusko chystá na dlhšiu reč, senát dal ešte predtým 10-minútovú prestávku.

13:51 K výpovedi svedkyne sa vyjadruje Pavol Rusko, ktorý si tak, ako minule, zobral tabuľu ako pomôcku k vysvetľovaniu.

13:46 Svedkyňa hovorí o tom, že s pánom Kočnerom a s pánom Aghom sa stretla v roku 1998. Agh aj naďalej sledujem priebeh pojednávania.

13:41 "Ak by mala rada vedomosť o tom, že držiteľ licencie ručí za zmenky za niekoľko miliónov, malo by to vplyv na licenciu?" pýta sa advokát Daniel Lipšic.  "Malo by to vplyv, ale neviem ako by rada rozhodla" povedala Grujbárová.

13:38 V súdnej sieni bolo chvíľu rušno. Advokát Michal Mandzák predložil súdu štósy papierov. Protistrana namieta, že sa s dôkazmi musia najskôr oboznámiť. "Vy ste prostestovali, keď sme predložili jednu A4 a vy nám tu dáte kilový zväzok," povedal Lipšic. Senát námietke vyhovel a dnes sa papiere od Mandzáka čítať nebudú. 

13:20  Grujbárová vypovedá, že vtedajšia vládnuca garnitúra usilovala o to, aby sa vysielanie nieslo viac v ich prospech.

13:13 Svedkyne sa pýtajú na zmenky, Grujbárová vypovedá, že sa o nich dozvedela z médií.

13:12 Grujbárová vypovedala, že s Ruskom sa pozná od roku 1994 a s Kočnerom od 1998. Nemá s nimi bližší vzťah.

13:01 Svedkyňa zložila prísahu a slova sa ujal prokurátor Ján Šanta, ktorý Grujbárovú vyzval na to, aby vlastnými slovami opísala, aký bol jej vzťah s obžalovanými. 

Na súde vypovedá Jarmila Grujbárová, bývalá riaditeľka Kancelárie RVR v čase sporu o licencie pre TV Markíza a spoločnosť Gamatex

13:00 Po obednej pauze pokračuje hlavné pojednávanie v prípade falšovania zmeniek, v ktorom sú obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko.

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

11:40 Pojednávanie je prerušené do 13:00. Vypovedať by mala Jarmila Grujbárová, bývalá riaditeľka Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu v čase, keď sa riešil spor licencie pre TV Markíza a spoločnosť Gamatex.

11:33 Vladimír Repčík NAŽIVO: O zmenkách som nemusel vedieť

11:25 Výpoveď Vladimíra Repčíka sa skončila, vyjadruje sa k nej obžalovaný Pavol Rusko. Ten pokladá za kľúčové to, že Repčík vypovedal, že o zmenkách nevedel. "Ja to tu tvrdím už rok. Nevedel o zmenkách, ani iní nevedeli. To však neznamená, že neexistovali. Či Markíza bola alebo nebola ohrozená, to sa možno dozvieme v najbližšie dni. Vtedy sme to však tak vnímali," poedal Rusko. 

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

11:23 Svojmu nástupcovi kladie otázky Pavol Rusko. Pýta sa ho, na základe čoho mal pocit, že sa situácia okolo Markízy stabilizovala. "Nielen ja, ale myslím, že aj moji kolegovia mali pocit, že v roku 2000, všetko dungovalo normálne, že sú opäť v hre normálne štandardné vlastnícke štruktúry a mal som pocit, že kauza Gamatex je zažehnaná a všetko je v norme," odpovedal Repčík. 

11:18 Repčíka sa pýtali na Ernesta Valka. "Bral som ho ako človeka, ktorý mal vplyv," vypovedal. Exriaditeľ celkovo na výsluchu pôsobí veľmi sebavedome. 

11:11 Vladimírovi Repčíkovi kladie otázky predseda senátu Emil Klemanič a ďalší členovia senátu.

11:09 Pre Agha prišiel príslušník Justičnej stráže a odviedol ho do hlavnej pojednávacej miestnosti medzi verejnosť, odkiaľ sleduje priebej pojednávania. 

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

11:03 Advokát Daniel Lipšic sa opäť pýta na vzťah Repčíka s Marianom Kočnerom. Ten hovorí, že v čase, keď Kočner obsadil televíziu, tak stáli na opačných stranách barikády.

11:02 Repčíkovi kladie otázky Pavol Rusko a pýta sa ho na zmenky. "Neviem o nich, ale to neznamená, že neexistovali. Len som o nich nemusel mať informácie a ani nebol dôvod na to, aby som ich mal," vypovedal.

11:00 Repčík ďalej rozpráva o 90. rokoch."Báli sme sa, že prídeme o licenciu," povedal.

10:56 Keď v roku 1998 Markízu obsadili ozbrojení muži, Repčík v nej pracoval ako moderátor spravodajstva. "Prišli dobre stavaní mladí muži," povedal Repčík. 

10:51 Do miestnosti, v ktorej sedia novinári a verejnosť, prišiel Štefan Agh. Ten je rovnako obvinený v kauze zmenky, no na samostanom konaní. Minulý týždeň vypovedal ako svedok. 

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

10:47 Repčík vypovedá, že o zmenkách vedomosť nemal. Rusko mu ani nehovoril o žiadnych finančných veciach. 

10:46 "V roku 2000 a neskôr už boli naše vzťahy viac profesionálne, ale vždy korektné. Pani Rusková bola mojou nadriadenou v čase, keď som bol moderátor spravodajstva. Mal som s ňou korektný vzťah, poznáme sa dlho," vypovedá exriaditeľ.

10:43 Repčík hovorí, že s Ruskom sa poznal ešte pred nástupom na vysokú školu. "S pánom Ruskom som mal vždy korektné vzťahy," povedal Repčík. "Naše profesionáne vzťahy sa stretli v televízii Markíza," povedal s tým, že vzťah mali priateľský, ale nenavštevovali sa. "Absolvovali sme spolu nejaké dovolenky, ale nie rodinné, skôr s kolegami," vypovedá Repčík.

10:40 Repčík začína svoj monológ tým, ako a kedy nastúpil do televízie a koľko pozná Pavla Ruska. Vyjadruje sa aj ku Kočnerovi. "Pokiaľ mi je známe, pán Kočner študoval na rovnakej škole ako ja a pán Rusko, asi som s ním prichádzal do kontaktu ako študent. Po skončení školy by bolo prehnané tvrdiť, že sme sa poznali," povedal Repčík.

10:39 Po zložení prísahy, že Repčík bude vypovedať len pravdu a nič nezamlčí, prokurátor Ján Šanta vyzval Repčíka na to, aby povedal všetko, čo vie o kauze. 

10:37 Po krátkej prestávke pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. Bývalý riaditeľ televízie Markíza, Vladimír Repčík, prišiel na výsluch ako svedok. Pavol Rusko sa zvýšeným hlasom pýta, či si myslia, že "sú sprostí". 

10:33 Vladimír Repčík prichádza na pojednávanie. 

Bývalý generálny riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík prichádza vypovedať na súd

10:26 Ruskov advokát Marek Para sa vyjadril k trestnému oznámeniu v súvislosti s údajnou piatou zmenkou. 

Ruskov advokát Marek Para sa vyjadril k trestnému oznámeniu v súvislosti s údajnou piatou zmenkou

10:22 Komunikácia podľa Lipšica vyplaví veľa bahna, no môže mať očistný účinok

Komunikácia podľa Lipšica vyplaví veľa bahna, no môže mať očistný účinok

10:19 Vyjadrenie Jána Šantu o komunikácii, ktorú predložil súdu.

Prokurátor Ján Šanta predložil na pojednávaní komunikáciu medzi Kočnerom a Bödörom

10:17 Nasleduje krátka prestávka.

10:02 Vypovedať má aj exriaditeľ televízie Vladimír Repčík. Ten by mal prísť pred obedom. Rusko pred začiatkom pojednávania novinárom povedal, že Repčík v prípravnom konaní vypovedal, že o zmenkách nevedel a ani nemal prečo vedieť.

10:00 Prokurátor Šanta naďalej číta listinné dôkazy. Medzi nimi aj zmenky, ktoré sú podľa neho falošné. 

09:40 Protistrana sa voči tomuto tvrdeniu ohradila s tým, že Markíza sa voči rozsudku odvolala.

09:33 Rusko, ktorý si medzičasom intenzívne zapisuje poznámky, vyjadruje počudovanie, že prokuratúra v súvislosti s týmto rozsudkom nepodala dovolanie. "Tento rozsudok nadobudol platnosť pred rokom. Na jednej strane nariaďuje vyplatenie, na druhej strane som za ten istý dokument obžalovaný. Len vyjadrujem počudovanie," povedal Rusko.

09:27 Prokurátor Ján Šanta pokračuje v čítaní listín. Ide o rozsudok bratislavského súdu, ktorý v minulosti, keď Kočner žiadal vyplatenie zmeniek súdnou cestou, nariadil vyplatiť zmenku v hodnote asi 8 miliónov. Sudkyňa vtedy pravosť zmeniek neskúmala.

09:26 Jeden zo svedkov, Frederic Thomas Klinkhammer, ktorý mal dnes vypovedať, sa ospravedlnil a na súd nepríde.

09:15 Advokát Marek Para navrhuje, aby sa komunikácia zo šifrovanej aplikácie, ktorú používal Kočner, predložila celá a v odbornej forme. Kritizuje Šantu, že z nej vyberá časti účelovo. 

Šanta minulý týždeń preldožil Časť komunikácie aj Štefaná Agha a Mariana Kočnera. Senát ju však nakoniec nedovolil čítať. 

09:05 Šanta predložil komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, ktorú chce čítať v stredu. Vtedy je na pláne vypočúvanie svedka Petra Tótha.

09:03 Advokát Marek Para, ktorý zastupuje Pavla Ruska, oznámil na začiatku predsedovi senátu, že podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Súvisí s kópiou údajnej piatej zmenky, ktorú minulý týždeň predložil prokurátor Ján Šanta.

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

09:00 Začína sa v poradí štvrté hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. 

08:55 Prichádza Daniel Lipšic, ktorý zastupuje televíziu Markíza a obžalovaný Pavol Rusko.

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

ONLINE Pokračuje pojednávanie v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

08:45 Na pojednávania prichádzajú advokáti Pavla Ruska a Mariana Kočnera. Opäť so sebou priniesli tisíce strán listín.

Šantove nové dôkazy

Uplynulý týždeň nastalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku niekoľko prekvapivých momentov, o ktoré sa postaral predovšetkým prokurátor Ján Šanta. Ten hneď na prvom pojednávaní predložil súdu nový dôkaz. Podľa neho má ísť o kópiu piatej zmenky, ktorú mal získať operatívnou činnosťou vyšetrovateľov. Rusko odmieta, že by nejaká piata zmenka existovala.

Ostro sledovaná kauza Kočnera a Ruska: TOP momenty zo súdu, nové dôkazy a ospravedlnenie Agha

V deň, keď mal na výsluch ako svedok prísť Kočnerov pobočník Štefan Agh, prokurátor opäť prekvapil. V rukách mal ďalší listinný dôkaz. Údajne má ísť o prepis komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Aghom. "Bude to ťažké čítanie," okomentoval dôkaz predseda senátu, pričom obhajoba namietala, aby sa prepis komunikácie nedostal do médií. 

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu