Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Spoločnosť Falck končí so sanitkami na Slovensku

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Po uplynutí platnosti súčasných licencií, ktoré sa skončia počas budúceho roka, spoločnosť Falck nebude ďalej na Slovensku prevádzkovať stanice záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Nezapojí sa totiž do ďalšieho výberového konania na jej poskytovateľov. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Katarína Načiniaková.

"Rozhodnutie nepokračovať v činnosti ZZS na Slovensku bolo veľmi ťažké. Úroveň a kvalita poskytovaných služieb, ale najmä oddanosť a angažovanosť našich zamestnancov sú na vysokej úrovni," povedal generálny riaditeľ Falck pre strednú a východnú Európu Ivo Krpelan. Súčasné zmluvné záväzky mieni spoločnosť plniť až do ukončenia platnosti aktuálnych licencií. "Zároveň vyvinieme maximálne úsilie a súčinnosť k tomu, aby mohol byť prechod zamestnancov na budúcich poskytovateľov čo najviac plynulý," zdôraznil.

Na Slovensku Falck prevádzkuje 107 staníc ZZS, z toho 27 staníc rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a 80 staníc rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Sieť staníc pokrýva 39 percent územia krajiny, a to najmä v regiónoch východného, severného a južného Slovenska, ale tiež v Trnave, Bratislave a okolí. Záchranári spoločnosti ročne absolvujú takmer 150.000 výjazdov. Spoločnosť zamestnáva viac ako 1400 prevažne zdravotníckych pracovníkov. Spoločnosť na Slovensku prevádzkuje aj polikliniky, dopravnú zdravotnú službu a priemyselnú požiarnu ochranu. Činnosť týchto prevádzok však podľa jej zástupcov nemá byť nijako ovplyvnená.

Ministerstvo celú vec berie na vedomie

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR berie na vedomie, že spoločnosť Falck prestane počas roka 2020 na Slovensku prevádzkovať stanice záchrannej zdravotnej služby (ZZS) a nezapojí sa ani do ďalšieho výberového konania na jej poskytovateľov. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Ide o rozhodnutie danej súkromnej spoločnosti, ktoré berieme na vedomie. V následnom udeľovaní licencií na prevádzkovanie staníc ZZS, budú tieto udelené úspešným subjektom, ktorí splnia stanovené kritériá," povedala.

Viac o téme: SanitkyZáchranná zdravotná službaSlovenskoFalck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu