Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ak zvieraťu v aute hrozí smrť, môžete rozbiť okno: Takéto sú podmienky

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ak zvieraťu v aute hrozí pre vysoké teploty smrť a majiteľa nie je možné kontaktovať, okoloidúci človek môže na aute rozbiť okno a vyslobodiť ho. Upozorňuje na to Sloboda zvierat, podľa ktorej to umožňuje občiansky zákonník.

Podmienkou pre takýto zásah je, že následok, ktorý okoloidúci takto spôsobí, nie je závažnejší ako ten, ktorý hrozil. "Teda môžeme rozbiť okno na aute len ak je zjavné, že zviera vo vnútri javí známky poškodenia alebo ohrozenia zdravia či života," vysvetľuje predsedníčka slobody zvierat Pavla Dugovičová. Dôležité je tiež podľa nej najprv sa pokúsiť nebezpečenstvo odvrátiť inak - napríklad ak je auto pred nákupným centrom, nechať vyhlásiť evidenčné číslo vozidla cez rozhlas.

Podobne to platí aj v prípade zvieraťa uviazaného na reťazi. "Vždy sa najprv pokúste vyhľadať majiteľa. Zvoňte, búchajte na bránu, oslovte susedov, ak je čas, volajte políciu. Ak neuspejete a je ohrozený život zvieraťa, môžete vstúpiť na pozemok, poskytnúť tieň, vodu a prvú pomoc," radí Dugovičová.

Ak sa zviera prehreje, podľa Dugovičovej sa to prejaví sťaženým dýchaním a zvýšenou srdcovou frekvenciou. "Trpiace zviera reaguje na akékoľvek podnety veľmi slabo alebo takmer vôbec, môže upadnúť do bezvedomia (kolapsu), pôsobiť strnulo až dezorientovane a nadmerne sliniť," opisuje. Ďalšími príznakmi môžu byť tráviace problémy a nechutenstvo.

Takýmto zvieratám odporúča ponúknuť čerstvú vodu izbovej teploty, prípadne namočiť okolie úst. Dôležitý je tiež úkryt pred slnkom. "Zviera schlaďte namočením brucha, končatín a slabín. V žiadnom prípade neoblievajte celé telo studenou vodou, použite navlhčený uterák," dodáva. Radí tiež vyhľadať pomoc veterinárneho lekára a prípad nevhodného zaobchádzania nahlásiť polícii, príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe alebo na linku proti krutosti Slobody zvierat.

Viac o téme: AutoOknoZvieraSmrťTeplotaRozbiť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu