Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rovní a rovnejší: Mocní priznali majetok, vedie Kiska, no málo nemajú ani Danko či Kollár

Andrej Danko, Andrej Kiska a Robert Fico Zobraziť galériu (15)
Andrej Danko, Andrej Kiska a Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rok sa s rokom zišiel a opäť je tu čas majetkových priznaní za vlaňajšie obdobie, ktoré podali verejní funkcionári vrátane predsedu vlády či bývalého prezidenta. My sme sa pozreli na to, čím všetkým títo vplyvní ľudia podľa priznania disponujú. Podľa týchto čísel sa skutočne nemajú zle.

Vládna koalícia

Peter Pellegrini (Smer-SD)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér sa za posledný rok prezentuje príjmom 46 896 eur, ktorý mu vyplýva z výkonu tejto verejnej funkcie. Zároveň priznáva paušálne náhrady vo výške 12 686 eur a výnos z podielového fondu, ktorý predstavuje rovných 3 000 eur. Pellegrini navyše priznal nehnuteľný majetok, kde figuruje byt v Banskej Bystrici, parcela s trávnym porastom v Lukavici či rekreačná chata v obci Králiky.

Príjmy spolu predstavujú: 62 582 eur za rok 2018.

Andrej Danko (SNS)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda parlamentu Andrej Danko priznal príjem ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky vo výške 30 310 eur. Jeho paušálne náhrady za vlaňajší rok sú vo výške 16 620 eur. Prichádza však masívnejšia položka, ktorá vyplýva z predaja nehnuteľnosti. Táto bola oslobodená od dane z príjmu. Jej hodnota je vo výške 208 000 eur. Ide pravdepodobne o predaj nehnuteľností, ktorý Danko uskutočnil v období mája roku 2018. Priznanie sa uzatvára nehnuteľným majetkom, v ktorom šéf NR SR uviedol rozostavaný dom, tri vinice, štyri záhrady. V rámci hnuteľného majetku sú to napríklad dve autá, ale aj motorový čln či rôzne šperky.

Príjmy spolu predstavujú: 254 930 eur za rok 2018.

Robert Fico (Smer-SD)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súčasný šéf najsilnejšieho politického subjektu v parlamente pôsobí už ako poslanec. Z tejto funkcie mu vyplýva príjem 28 939 eur za posledný rok. Poslanec Fico neuvádza žiadne ďalšie paušálne náhrady z minulého roku. Podobne ako ostatní poslanci aj on priznáva niektoré položky v rámci nehnuteľností. Napríklad rekreačnú chatu v Malých Levároch, vinicu v bratislavských vinohradoch.

Príjmy spolu predstavujú: 28 939 eur za rok 2018.

Béla Bugár (Most-Híd)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podpredseda parlamentu a šéf Mostu-Híd Béla Bugár uviedol v majetkovom priznaní poslanecký príjem vo výške 27 607 eur. Uviedol aj ostatný príjem, ktorý mu z tejto funkcie nevyplýva. Ten predstavuje hodnotu 796 eur. Rovnako ako Robert Fico neuvádza žiadne paušálne náhrady za rok 2018. Bugár zároveň vlastní niekoľko orných pôd v Šamoríne, Kvetoslavove, Macove či v obci Vrakúň. Priznal aj cenné papiere a obchodný podiel v spoločnosti.

Príjmy spolu predstavujú: 28 403 eur za rok 2018.

Bývalý prezident

Andrej Kiska (Za ľudí)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dnes už bývalý prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý to aktuálne skúša v národnej politike s novovznikajúcou stranou Za ľudí, disponuje zrejme najbohatším majetkovým priznaním zo všetkých ústavných činiteľov. Okrem toho, že mu z príjmov v rámci prezidentskej funkcie za rok 2018 prislúchal celkový plat 95 938 eur, uviedol aj paušálne náhrady v celkovej hodnote 15 933 eur. Tu však tieto čiastky neprestávajú rásť. V sekcii ostatných príjmov je uvedená suma za dividendy v hodnote 375 995 eur. Čaputovej predchodca uvádza aj zastavanú plochu a nádvorie v Poprade, podiely v troch spoločnostiach, akcie v investičnom fonde a pôžičky tretím stranám.

Príjmy spolu predstavujú: 487 866 eur za rok 2018.

Opozícia

Alojz Baránik (SaS)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Člen Ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik uvádza poslanecký plat v celkovej ročnej hodnote 23 544 eur a žiadne iné paušálne náhrady neuviedol. Čo je však pri tomto priznaní zaujímavejšie, je počet nehnuteľného majetku. Baránik vlastní viaceré lesné pozemky, trávne porasty, zastavané plochy a orné pôdy v Žarnovici, Borskom Svätom Jure, no prevažne v Lakšárskej Novej Vsi. Poslanec má zároveň podnikateľskú činnosť vo vlastnej advokátskej spoločnosti.

Príjmy spolu predstavujú: 23 544 eur za rok 2018.

Igor Matovič (OĽaNO)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanec za hnutie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností priznáva ročný poslanecký príjem vo výške 23 544 eur. Igor Matovič si zároveň uvádza paušálne náhrady vo výške 16 620 eur. Žiadne ďalšie príjmy si už šéf hnutia neuviedol. Nepopísal ani žiaden nehnuteľný majetok. V hnuteľnom majetku si vyznačil iba pôžičky.

Príjmy spolu predstavujú: 40 164 eur za rok 2018.

Marian Kotleba (ĽS-NS)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf extrémistického hnutia ĽS-NS si z parlamentného príjmu uvádza čiastku 23 544 eur. Priznáva aj príjem v sekcii iné. Ten je vo výške 28 968 eur. Predseda ĽS-NS ďalej uviedol pôsobenie v Banskobystrickom samosprávnom kraji ako poslanec. V nehnuteľnostiach popísal trvalé trávne porasty, byt či podiel na spoločných častiach obytného domu, no ich lokalitu poslanec neuvádza.

Príjmy spolu predstavujú: 52 512 eur za rok 2018.

Boris Kollár (Sme rodina)

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najzaujímavejším človekom v opozičných laviciach je v tejto sfére určite Boris Kollár - predseda hnutia Sme rodina. Poslanecký plat za rok 2018 je u Kollára vo výške 25 536 eur. Paušálne náhrady si neuvádza, no v ostatných príjmoch svieti čiastka 206 000 eur. Kollár sa priznáva aj s viacerými nehnuteľnosťami, ktorými sú tri rodinné domy s pozemkom a dva aj so záhradou. Nechýba tu ani chata, pozemky či byt vrátane spoluvlastníctva pozemku k bytu. Medzi hnuteľnými majetkami sú osobné autá, umelecké diela, cenné papiere, zbierky hodiniek a šperkov, akcie v spoločnostiach, obchodné podiely v spoločnostiach s ručeným obmedzeným, autorské práva alebo finančné výpomoci.

Príjmy spolu predstavujú: 231 536 eur za rok 2018.

Ministri

Martina Lubyová (nom. SNS) - ministerka školstva, vedy, výskumu a športu

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerka školstva ako členka vlády poberala plat vo výške 34 684 eur za rok. Paušálne náhrady sú vo výške 10 519 eur. Ministerka priznáva nehnuteľnosti v podobe zastavaných plôch a nádvorí, záhrad, pasienku, bytu, rodinného domu, chát a iných nebytových priestorov. Ďalej vlastní rôzne šperky a dve osobné autá.

Príjmy spolu predstavujú: 45 203 eur za rok 2018.

Andrea Kalavská (nom. Smer-SD) - ministerka zdravotníctva

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Andrea Kalavská ako ministerka zdravotníctva uviedla ročný príjem vo výške 38 239 eur a ďalší iný príjem, ktorý predstavuje 10 425 eur. V porovnaní s niektorými funkcionármi má v sekcii nehnuteľností a hnuteľností pomerne málo položiek. Uvádza len byt a garáž v bratislavskej Rači a záhradu v Podolí. Ministerka priznáva ešte motorové vozidlo, leasing či hypotekárny úver.

Príjmy spolu predstavujú: 48 664 eur za rok 2018.

Gabriela Matečná (SNS) - ministerka pôdohospodárstva

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Gabriela Matečná ako podpredsedníčka vlády a najnovšie aj podpredsedníčka a členka strany SNS priznala plat, ktorý jej vyplýva z funkcie ministerky vo výške 39 521 eur za rok 2018. Iné príjmy ani paušálne náhrady za minulý rok neuvádza. V rámci nehnuteľnosti disponuje dvoma bytmi. Jedným v Bratislave v časti Nové mesto a druhým v Poprade. Súčasťou priznania je aj rodinný dom, zastavaná plocha a záhrady v Dolných Štitároch.

Príjmy spolu predstavujú: 39 521 eur za rok 2018.

Gábor Gál (Most-Híd) - minister spravodlivosti

Rovní a rovnejší: Mocní
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister spravodlivosti Gábor Gál priznáva ročný príjem vo výške 33 228 eur. Neuviedol ani paušálne, ani iné príjmy. Disponuje však početnými zastavanými plochami a nádvoriami v Galante, kde má zároveň aj rodinný dom spolu s garážou a altánkom. Hnuteľné majetky obsahujú dve motorové vozidlá, cenné papiere, náramkové hodiny či ručenie za obchodnú spoločnosť. Minister zároveň priznáva aj poľovnícku výstroj.

Príjmy spolu predstavujú: 33 228 eur za rok 2018.

Viac o téme: PoliticiMajetkové priznania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu