Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sobota bude pekelná: Horúčavy vyvrcholia poobede, výstrahy platia takmer pre celú SR

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Horúčavy budú na Slovensku pokračovať aj v sobotu. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy takmer pre celé územie SR.

Meteorológovia očakávajú najvyššie teploty vzduchu na juhozápade a juhovýchode krajiny, kde by mohli dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza SHMÚ. 

Sobota bude pekelná: Horúčavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj a časti Banskobystrického a Košického kraja platí od 14.00 do 18.00 h výstraha 2. stupňa. Pre zvyšok územia SR s výnimkou okresov Námestovo, Tvrdošín a Poprad platí výstraha 1. stupňa. Teploty tu môžu dosiahnuť 33 stupňov C.

Počet kolapsov z tepla mierne klesol

Počet kolapsov z tepla mierne klesol. V piatok (14. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov 88 pacientov. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac, 15, pacientov bolo ošetrených v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej zásahov sme v tejto súvislosti evidovali v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji, v ktorom malo ťažkosti v dôsledku horúčav zhodne po sedem pacientov," spresnila s dôvetkom, že záchranári znova apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu.

Sobota bude pekelná: Horúčavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležité je zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t.j. od 11.00 h do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú podľa slov záchranárov záťaž pre každý organizmus. Najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa nemožno vyhnúť pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu je vhodné piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.
 

 

Viac o téme: TeploLetoVýstrahaPošasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu