Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ničivý živel na severe Slovenska napáchal pohromu: Katastrofické FOTO, o pár hodín príde ZVRAT

Povodne na Slovensku. Zobraziť galériu (20)
Povodne na Slovensku. (Zdroj: Tip čitateľa)

SLOVENSKO – Za posledné dva týždne lialo ako z krhly takmer na celom území Slovenska. Výdatné dažde sa podpísali pod spadnuté stromy vo vodných tokoch a na cestách, zatopené ulice a pivnice. V tejto súvislosti do dnešného rána zasahovalo takmer 290 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Pre riziko povodní z trvalého dažďa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hydrologickú výstrahu 3. stupňa, t. j. najvyššieho stupňa do dnešnej 19. hodiny pre okres Čadca.

Najkritickejšia situácia je v okrese Čadca

Výstraha najvyššieho stupňa pred povodňou z trvalého dažďa bola aktuálne vydaná len pre okres Čadca. Platí do dnešnej 19. hodiny. „Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ vystríha SHMÚ.

SHMÚ,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vážna situácia je aj na Hornom Považí, Liptove a Orave

Pre regióny Trnava, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina – sever, Žilina – Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín platí do piatka dopoludnia výstraha 2. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. „Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varuje ústav.

1. stupeň pred povodňou z trvalého dažďa bol vyhlásený pre regióny Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Pezinok, Nové Mesto n. Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Michalovce a Sobrance. Jeho platnosť by mala vypršať v piatok v dopoludňajších hodinách. „Vzhľadom na očakávaný a pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ avizoval hydrometeorologický ústav.

SHMÚ očakáva, že do piatka rána v okresoch Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca, Žilina a Poprad spadne 70 až 120 mm zrážok. V tejto súvislosti vydal výstrahu 2. stupňa pred dažďom. „Tento úhrn zrážok predstavuje, aj vzhľadom na už spadnuté zrážky, zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné  a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozornil ústav.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prehľad výjazdov hasičov v súvislosti s intenzívnym dažďom

Kvôli intenzívnym dažďom, ktoré zasiahli územie Slovenska, zasahovalo do dnešného rána takmer 290 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Tí boli vyslaní k viac ako 80 udalostiam. „Ich pomoc bola pre nepriaznivé počasie potrebná najmä v Žilinskom kraji, kde zasahovali pri 47 udalostiach. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči 11-krát, v Bratislavskom kraji boli vyslaní k 9 udalostiam, v Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná 6-krát,“ spresnila Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Dodala, že najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov z vodných tokov a ciest, odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivníc, zároveň monitorovali stav vodných tokov.

Rozvodnený tok v Mikušovciach počas zásahu hasičov v obci Mikušovce v okrese Ilava.
Zobraziť galériu (20)
Rozvodnený tok v Mikušovciach počas zásahu hasičov v obci Mikušovce v okrese Ilava.  (Zdroj: HaZZ)

Situácia na vodných tokoch v Trenčianskom kraji sa dostáva do normálu

Krátko po siedmej ráno dosahovali hladiny zodpovedajúce druhému stupňu povodňovej aktivity potok Tužina v obci Tužina v Prievidzskom okrese a rieka Bebrava v obci Krásna Ves v okrese Bánovce nad Bebravou. Úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity dosiahli toky Nitrica v Nitrianskom Rudne, Radiša v Bánovciach nad Bebravou, Myjava v Myjave a Vlára v obci Horné Srnie. Hladiny väčšiny riek kulminovali ešte pred stredajšou polnocou, momentálne hladiny takmer všetkých tokov v Trenčianskom kraji klesajú.

Za uplynulých 24 hodín (do štvrtka do 7.30 h) spadli na území Trenčianskeho kraja zrážky od 22 milimetrov na štvorcový meter až po 55,5 milimetra na štvorcový meter. Najviac zrážok spadlo v obci Lazy pod Makytou v Púchovskom okrese (55,5 milimetra na štvorcový meter) a vo Vrbovciach v Myjavskom okrese (52,6 milimetra na štvorcový meter). 

Tok Myjava, oblasť Myjava, Bratislavský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Myjava, oblasť Myjava, Bratislavský región.  (Zdroj: SHMÚ)

Tok Tužina, oblasť Horná Nitra, Bratislavský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Tužina, oblasť Horná Nitra, Bratislavský región.  (Zdroj: SHMÚ)

Tok Kysuca, oblasť Kysuca, Žilinský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Kysuca, oblasť Kysuca, Žilinský región.  (Zdroj: SHMÚ)

Tok Rajčanka, oblasť Rajčanka, Žilinský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Rajčanka, oblasť Rajčanka, Žilinský región.  (Zdroj: SHMÚ)

Tok Bebrava, oblasť Horná Nitra, Bratislavský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Bebrava, oblasť Horná Nitra, Bratislavský región.  (Zdroj: SHMÚ)

Tok Liptovský Hrádok, oblasť Horný Váh, Žilinský región.
Zobraziť galériu (20)
Tok Liptovský Hrádok, oblasť Horný Váh, Žilinský región.  (Zdroj: SHMÚ)


Čítajte aj: MIMORIADNA SITUÁCIA Slovensko čaká ťažká noc: MAPA, kde hrozia povodne, rieky sa vylievajú


Aké počasie nás čaká v najbližších dňoch?

Predpokladané množstvo zrážok na dnešný deň je do 10 mm, pri búrkach, v Žilinskom kraji a na severnom Spiši miestami 10 až 20 mm, ojedinele aj okolo 30 mm.

Počasie v našej oblasti naďalej ovplyvňuje vypĺňajúca sa tlaková níž, ktorej stred sa presúva z južného Poľska nad východné Karpaty. Zároveň sa do našej oblasti v prízemnom tlakovom poli od západu rozširuje okraj tlakovej výše.

SHMÚ
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky. V Žilinskom kraji a v okolí Tatier aj výdatné zrážky. Neskôr v južnej polovici západného a stredného Slovenska aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 15 až 20, v Žilinskom kraji a na severe Spiša okolo 13 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h, na juhozápade 20 až 35, a tu v nárazoch okolo 55 km/h.

V piatok sa bude tlaková níž vo vyšších hladinách ovzdušia nad karpatskou oblasťou vypĺňať. Zároveň bude do strednej Európy v prízemnom tlakovom poli zasahovať od západu okraj tlakovej výše. 

SHMÚ
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude polooblačno až oblačno, na severe a východe oblačno až zamračené. Na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele búrky, aj intenzívne. Na západe zrážky len ojedinele. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami 12 až 17 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch na východe miestami okolo 50 km/h.

V sobotu bude od západu do strednej Európy naďalej zasahovať nevýrazný výbežok tlakovej výše a po jeho okraji bude postupovať cez Nemecko a Poľsko na juhovýchod málo výrazný studený front.

SHMÚ
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude prevažne polooblačno. Cez deň pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Orave a pod Tatrami okolo 17 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h, v Banskobystrickom kraji prevažne len slabý vietor.

V nedeľu sa bude nad strednou Európou udržiavať nevýrazné tlakové pole.

SHMÚ
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 stupňov. Najvyššia denná teplota 19 až 25 stupňov.

Fotogaléria zaplavených obcí

 

Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom.
Zobraziť galériu (20)
Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom.
Zobraziť galériu (20)
Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Bošáca

Rieka Kysuca.
Zobraziť galériu (20)
Rieka Kysuca.  (Zdroj: Tip čiateľa)

Slovensko sužujú záplavy.
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Lysá pod Makytou v okrese Púchov.
Zobraziť galériu (20)
Lysá pod Makytou v okrese Púchov.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Omšenie v okrese Trenčín.
Zobraziť galériu (20)
Omšenie v okrese Trenčín.  (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu