Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šialené! Perinbaba už vyčíňa aj v máji: FOTO Slovensko sa zobudilo do zasneženého rána

Slovensko sa 14. mája zobudilo do bieleho rána. Zobraziť galériu (14)
Slovensko sa 14. mája zobudilo do bieleho rána. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Sneh prekvapil v polovici mája hlavne severnú časť Slovenska. SHMÚ v tejto súvislosti vydal aj výstrahu, pričom očakáva, že tam spadne 1 až 5 cm nového snehu. A keďže to nie je v danej ročnej dobe bežné, môžu nastať škody menšieho rozsahu. Nepriazeň počasia komplikuje aj dopravu, na viacerých horských priechodoch a trasách je hlásený kašovitý sneh. Kedy sa táto nekonečná zima skončí?

Šialené! Perinbaba už vyčíňa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/iMeteo.sk)

So snežením dnes treba rátať najmä na severe, so silnejším vetrom zas na juhovýchode. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal i výstrahy 1. stupňa.

Do zasneženého rána sa zobudili ľudia na Donovaloch.
Zobraziť galériu (14)
Do zasneženého rána sa zobudili ľudia na Donovaloch.  (Zdroj: Tip čitateľa, )

Pred snežením varuje okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Ilava, Púchov, Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.  Ústav uvádza, že od cca 800 m n. m. sa miestami očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 1 až 5 cm nového snehu.

Dnešné biele ráno Vyšných Hágoch (osada mesta Vysoké Tatry).
Zobraziť galériu (14)
Dnešné biele ráno Vyšných Hágoch (osada mesta Vysoké Tatry).  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu nie je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informuje SHMÚ.

Radarová mapa zobrazuje aktuálnu vrstvu čerstvého snehu.

 

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pred vetrom vystríha okresy Poprad, Brezno, Rožňava, Gelnica, Košice okolie, Košice mesto, Prešov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Sobrance a Humenné. V uvedených regiónoch sa miestami očakáva výskyt vetra s priemernou rýchlosťou 45 až 55 km/h, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 85 km/h. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedol SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

 


VÝZVA: Zobudili ste sa dnes aj Vy do zasneženého rána? Pošlite nám fotky či videá na tipy@topky.sk.  


Meteorológovia zároveň informovali, že je veľmi pravdepodobné, že snehová pokrývka sa rýchlo roztopí. Zároveň uviedli, že počas dneška sa pri trvalejších zrážkach a pomerne silnom vetre očakávajú aj veľmi nízke hodnoty maximálnej dennej teploty. Platí to najmä pre západ, Žilinský kraj a Spiš. Tu by malo byť zajtrajšie maximum zväčša na úrovni 4 až 9 stupňov Celzia. V Bratislave +11,4, v Oravskej Lesnej +6, v Poprade +6 a v Hurbanove +11,3 stupňa. Podľa SHMÚ je teda dosť pravdepodobné, že na viacerých miestach dnes padnú rekordy minimálnej a maximálnej nameranej teploty.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Toľko snehu sme na tejto stanici v takto neskorý dátum v minulosti ešte nezaznamenali,“ poznamenal dnes SHMÚ k Oravskej Lesnej, kde napadlo až 8 cm snehu, lebo posledná vyššia snehová nádielka (10 cm) patrí dátumu 12. 5. 1953. „Aj to svedčí o tom, že vzduchová hmota, ktorá sa k nám dostala, je vzhľadom na ročnú dobu mimoriadne studená,“ doplnil. Snehovú pokrývku meteorológovia zaznamenali aj na staniciach Liesek (4 cm) a Telgárt (3 cm), v Poprade poprašok.

Sneženie aktuálne hlási aj dopravné spravodajstvo Zelená vlna. Konkrétne na Donovaloch, na horskom priechode Homôlka, na horských priechodoch Hriňová a Tlstý Javor, na horskom priechode Čertovica, na trase Oravská Lesná – Zákamenné – Lokca, na trase Spišská Belá –Tatranská Kotlina – Ždiar – Jurgov, na Fačkovskom sedle, na horskom priechode Grajnár, na trase Spišská Nová Ves – Mlynky. V uvedených úsekoch je na ceste kašovitá vrstva snehu. Strom spadol krížom cez cestu za priehradným múrom v smere do Štefanovej. Vodiči, buďte preto opatrní.

Spadnutý strom za priehradným múrom v smere do Štefanovej.
Zobraziť galériu (14)
Spadnutý strom za priehradným múrom v smere do Štefanovej.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Doprava v smere na Oravice (osada Tvrdošína v Tichej doline).
Zobraziť galériu (14)
Doprava v smere na Oravice (osada Tvrdošína v Tichej doline).  (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktuálna situácia na ceste v Príslope.
Zobraziť galériu (14)
Aktuálna situácia na ceste v Príslope.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Kedy sa konečne oteplí?

Zajtra bude počasie na našom území naďalej pod vplyvom tlakovej níže vo vyšších hladinách ovzdušia, ktorej stred sa premiestni z Jadranu nad Sicíliu.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach sa vyskytne dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na 9 až 4, najvyššia denná teplota vystúpi na 16 až 21, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na Spiši dosiahne 10 až 15 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 20 až 45 km/h, v nárazoch na západe a východe miestami okolo 60 km/h.

Vo štvrtok bude od juhovýchodu do strednej Európy zasahovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude oblačno až zamračené, ojedinele prechodne aj polooblačno. Na mnohých miestach hrozí dážď, prehánky, ojedinele i búrky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na 12 až 6, najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 21 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý vietor.

V piatok sa nad našou oblasťou bude nachádzať nevýrazné tlakové pole.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota 10 až 4, najvyššia denná teplota 17 až 23 stupňov.

Viac o téme: SneženieVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu