Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chrípková sezóna je za nami: Celoštátnym epidémiám sme sa tentokrát vyvarovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chrípková sezóna sa skončila, na Slovensku celoštátna epidémia nebola. V krajoch pretrvávali len lokálne chrípkové epidémie.

 „Mnohé výchovno-vzdelávacie zariadenia po konzultáciách s príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (RÚVZ) rýchlo zareagovali na šírenie chrípky a stúpajúci počet chorých detí a žiakov prerušením vyučovania. Tým zabránili, aby sa ochorenie v kolektívoch ďalej rozširovalo,“ uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Dodal, že aktuálnu situáciu v regióne konzultovali s príslušnými RÚVZ aj zdravotnícke zariadenia, ktoré v prípade vysokého výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) vydávali zákaz návštev pre verejnosť. Iformovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Chrípková sezóna trvala od začiatku októbra 2018 do konca apríla.

Počas uplynulej chrípkovej sezóny nahlásili všeobecní lekári na Slovensku 1 470 680 ARO, z toho chrípku a chrípke podobné ochorenia v 157 644 prípadoch. Ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI), ktoré si vyžaduje hospitalizáciu, bolo potvrdené v 123 prípadoch, 57 osôb zomrelo. Vírus chrípky bol potvrdený u 40 zosnulých – väčšinou boli laboratórne potvrdené tie vírusy chrípky A, ktoré boli obsiahnuté vo vakcíne proti chrípke.

Žiadna z týchto osôb nebola očkovaná proti chrípke a väčšina z nich mala pridružené chronické ochorenia, čiže patrili do rizikovej skupiny ľudí. „Komplikácie spojené s chrípkou si často vyžadujú hospitalizáciu a u vysoko rizikových osôb môžu spôsobiť nielen ohrozenie zdravia, ale môžu byť aj príčinou úmrtia. Žiaľ, stále sa stretávame s tým, že veľa osôb chrípku podceňuje, ba dokonca si myslia, že pokiaľ netrpia chronickými ochoreniami alebo poruchou imunity, chrípku ľahko prekonajú.Ide však o mylnú predstavu. Závažné problémy súvisiace s chrípkou sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku, no medzi vysoko rizikové osoby patria najmä zdravotnícki pracovníci, tehotné ženy, ľudia s chronickými ochoreniami a osoby s oslabenou imunitou,“ upozornil hlavný hygienik. Týmto ľuďom odporúča očkovanie proti chrípke ako najúčinnejší spôsob prevencie.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovensko dosahuje veľmi nízku mieru zaočkovanosti proti chrípke v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie. Minimálne posledných päť chrípkových sezón je podiel zaočkovanej populácie pod päť percent. Okrem vnímania chrípky ako banálneho ochorenia je jedným z dôvodov nízkej zaočkovanosti aj možný strach z vedľajších účinkov po očkovaní proti chrípke.

„Frekvencia výskytu vedľajších reakcií po očkovaní je podstatne nižšia v porovnaní s komplikáciami, ktoré môže chrípka spôsobiť najmä v rizikovej skupine ľudí. Vakcína proti chrípke dokáže vyvolať tvorbu ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku chrípky, prípadne zmierňujú priebeh ochorenia, znižujú cirkuláciu vírusu v populácii a redukujú počet chorých na chrípku, hospitalizovaných osôb či úmrtí zapríčinených komplikáciami po prekonaní ochorenia,“ podotkol Mikas. Očkovanie proti chrípke je hradené z verejného zdravotného poistenia.

V európskom regióne, vrátane Slovenska, dominoval v populácii výskyt chrípkových vírusov typu A, ktoré boli obsiahnuté vo vakcínach proti chrípke v sezóne 2018/2019. Vírus chrípky B Phuket, ktorý na Slovensku dominantne cirkuloval v populácii koncom predchádzajúcej chrípkovej sezóny, nebol teraz u nás potvrdený.

Viac o téme: EpidémiaSlovenskoChrípková sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu