Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lukratívna kaviareň v srdci Bratislavy neplatí štátu ani cent: Sen každého podnikateľa!

Café Berlinka Zobraziť galériu (4)
Café Berlinka (Zdroj: google maps)

BRATISLAVA - Slovenská národná galéria (SNG) v centre hlavného mesta sa podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR vyhla zákonným postupom. Stať sa tak malo pri poskytnutí zabehnutej dvojposchodovej kaviarne Café Berlinka s rozlohou niekoľkých stoviek štvorcových metrov.

Spoločnosť Mayard v SNG priamo v Esterházyho paláci na nábreží Dunaja zastrešuje kaviareň Café Berlinka. V danej lokalite sa podľa realitných maklérov, ktorých oslovili Hospodárske noviny, ceny prenájmu pohybujú vo výške asi 25 eur za štvorcový meter plochy na mesiac. Galéria tak ročne prichádza o niekoľko desiatok tisíc eur, ktoré by získala komerčným prenájmom kaviarne.

Na zvláštne nakladanie s majetkom štátnej príspevkovej organizácie za výhodných podmienok pre súkromníka upozornil redakciu HN zdroj, ktorý si želá ostať v anonymite.  

Odvolávajúc sa na protokol štátnych kontrolórov nulové nájomné firme Mayard umožňuje zmluva o spolupráci z februára 2015, ktorú podpisovala riaditeľka SNG Alexandra Kusá so štatutárom a vtedajším polovičným spolumajiteľom spoločnosti Luxio Rastislavom Pazdernatým.

Café Berlinku totiž pôvodne prevádzkovala firma Luxio. Jej vtedajší rovnocenní spolumajitelia sa však v marci 2016, pár mesiacov po kontrole Najvyššieho kontrolného úradu SR v galérii, dohodli na predaji časti podniku. Prevádzka kaviarne preto prešla pod novozaloženú firmu Rastislava Pazdernatého – Mayard. Tá zároveň na seba prevzala všetky práva a povinnosti vyplývajúce z pôvodného kontraktu medzi Luxio a galériou, ktorý platí do konca roka 2019.

Café Berlinka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: google maps)

Kontrola našla pochybenia. Obe strany absenciu platieb nájomného za kaviareň vysvetľujú tým, že firma nemá s galériou uzatvorenú nájomnú zmluvu, ale zmluvu o spolupráci. „Podpísaním zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Luxio sa pri nakladaní s predmetným majetkom galéria vyhla postupom podľa zákona o správe majetku štátu a na základe uvedených skutočností nepostupovala pri správe tohto majetku účelne a s maximálnou hospodárnosťou v zmysle citovaného zákona,“ upozornil Najvyšší kontrolný úrad SR vo svojom Protokole o výsledku kontroly v Slovenskej národnej galérii zo septembra 2015.

Ukázalo sa, že spočiatku kaviarnici neplatili ani za spotrebované energie. Kontrolóri odhalili, že SNG od začiatku platnosti zmluvy až do výkonu kontroly spotrebované energie v kaviarni nefakturovala. Zmenilo sa to až v auguste 2015, keď došlo k podpisu jedného z viacerých dodatkov k zmluve o spolupráci. Na jeho základe uhrádza prevádzkovateľ Café Berlinka galérii mesačný paušál za spotrebované energie vo výške 400 eur.

Najvyšší kontrolný úrad galérii vyčítal aj objednávky cateringových služieb od Luxio za tisíce eur. Tie neboli podložené účtovnými dokladmi. Každý mesiac pritom ide o faktúry za stovky až tisíce eur podľa počtu organizovaných kultúrnych podujatí. Galéria si tieto služby objednáva od Mayardu.

Café Berlinka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: google maps)

Špekuluje sa aj o údajnom priamom príbuzenskom vzťahu medzi konateľom a majiteľom spoločnosti Mayard Rastislavom Pazdernatým a riaditeľkou galérie Alexandrou Kusou. Obaja rodinné prepojenie popierajú a vylučujú. „Nie som v žiadnom príbuzenskom pomere s generálnou riaditeľkou galérie, pani Alexandrou Kusou,“ povedal Pazdernatý. Rovnako odpovedala i šéfka SNG.

Ešte predtým, než mala kaviareň nového prevádzkovateľa, ktorého pred štyrmi rokmi vyberala viacčlenná komisia, galéria Café Berlinku za 85-tisíc eur kompletne zrekonštruovala. „Výber partnera na spoluprácu prebiehal participatívnym spôsobom – ostatne takto v Slovenskej národnej galérii spejeme k rozhodnutiam, ktoré majú dosah na činnosť viacerých oddelení,“ uviedla jej manažérka pre publicitu Ladislava Gancková. Dodala, že iba Luxio bola ochotná pristúpiť na podmienky spolupráce.

Pred spoločnosťou Luxio pritom od roku 2013 prevádzku kaviarne zastrešovala priamo galéria. „Predpokladám, že svoje zohral návrh, ktorý akceptoval úplnú autonómiu priestoru v réžii galérie, ale aj to, že sme mali veľmi priaznivé recenzie týkajúce sa nášho gastra, servisu, prístupu k zákazníkom, ale aj skúseností s organizovaním výstav a rôznych akcií pre tretí sektor,“ vysvetlil Pazdernatý.

SNG prenajíma priestory kaviarne Café Berlinka dlhodobo. Medzi rokmi 2001 a 2012 jej nájomca uhrádzal za priestory kaviarne od 30- až po vyše 50-tisíc eur za rok. Ku dňu skončenia nájomnej zmluvy k 1. marcu 2012 firma galérii dlhovala 65 300 eur. K rovnakému dátumu ju preto nahradil nový nájomník – spoločnosť Bassano. Tá za prenájom kaviarne platila štvrťročne sumu 14-tisíc eur. Keďže ani Bassano riadne za prenájom neplatila, začiatkom októbra 2012 sa kontrakt dohodou ukončil.

Viac o téme: SNGCafé BerlinkaNájom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu