Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Deti padlých ukrajinských vojakov si prežili peklo: Na hrôzy vojny zabudli aspoň na chvíľu v Bratislave

Ukrajinské polosiroty navštívili Národnú radu SR. Zobraziť galériu (10)
Ukrajinské polosiroty navštívili Národnú radu SR.

BRATISLAVA - Ich otcovia padli v bojoch na východe Ukrajiny alebo si ich smrť našla počas bombardovania letiska v Donecku. Polosiroty, s ktorými sa osud nemaznal, však musia žiť ďalej. Aj keď smutné spomienky nevymažú, úsmevy na detských tvárach sa im na chvíľu pokúsili vykúzliť na Slovensku. V rámci týždňového pobytu v Účelovom zariadení NR SR Častá Papiernička mohli na pár chvíľ zabudnúť na svoje trápenia.

Deti, ktoré stratili rodinu v bojoch na východe Ukrajiny, zavítali na Slovensko po prvýkrát. Otcovia viacerých z nich boli priamymi účastníkmi bojov o letisko v Donecku a zostali známymi na Ukrajine, ako aj na celom svete, ako tzv. kyborgovia.

Prímerie na východe Ukrajiny sa nedodržiava: Zahynul ďalší ukrajinský vojak

Navždy ich spojil rovnaký osud

Najmladší návštevník mal len šesť rokov, najstarší počas pobytu oslávil osemnáste narodeniny. Len 10-ročná Marta povedala, že by dala za život svojho otca všetko. "Kvôli nemu chcem byť najlepšia," vyznala sa. O svoj vzor prišla v roku 2015, počas bombardovania tankového práporu v areáli Vodyane v Donecnej oblasti.

Aj návšteva parlamentu môže vyčariť úsmev na detských tvárach.
Zobraziť galériu (10)
Aj návšteva parlamentu môže vyčariť úsmev na detských tvárach.

Nadporučíka Zhitnikova Yaroslava Vladimiroviča vážne zranili 4. júla 2016, počas mínometného ostreľovania pozícií jednotky. Jeho blízki verili do poslednej chvíle. V Toretskej nemocnici však skonal po operácii. Jeho dcéra Sofia (12) aj tak tvrdí, že bude navždy v jej srdci. 

Maxim Ridzanic slúžil Ukrajine v jednotkách špeciálnych síl. Mal však vyššie vzdelanie. Bol jadrovým geofyzikom a právnikom. Na front odišiel v roku 2014 ako popredný dobrovoľník. Nikdy sa však už nevrátil. Zabili ho 20. marca 2015 počas ozbrojených stretov v blízkosti pozorovacieho miesta v okrese Opytne Yasinuvatsky v Doneckej oblasti.

Boje na Ukrajine si už vyžiadali množstvo životov.
Zobraziť galériu (10)
Boje na Ukrajine si už vyžiadali množstvo životov.  (Zdroj: SITA)

Po sebe zanechal rodinu s tromi deťmi. Najstaršia Renata prisľúbila, že bude brániť svoju rodinu miesto otca. Stredná Karin pre nečakaný odchod jej milovaného rodiča znenávidela vojnu. Najmladší Yegor zas sníva len o jednom - o konci utrpenia a bojov. Málokto si pocity týchto detí vie čo i len predstaviť. Napriek tomu chuť do života nestratili.

Úspech mal najmä bazén

Srdcervúce spomienky, ktoré by nechcel mať nikto z nás, išli aspoň na pár dní bokom aj v našej krajine. Deti sa v rámci pobytu zúčastnili rôznych výletov, navštívili aj samotné hlavné mesto, Bratislavu. Zaujal ich najmä hrad, pozreli sa však aj do parlamentu.

Deti sa počas návštevy parlamentu.
Zobraziť galériu (10)
Deti sa počas návštevy parlamentu.

Najväčší úspech, pri ktorom znel detský smiech poriadne schuti, však mal bazén. Keď sa detí šéf parlamentu Andrej Danko opýtal, či v ňom majú teplú vodu, aj keď vonku ešte nie je najideálnejšie počasie, pohotovo ho uistili, že je vyhrievaný. Detské nadšenie jednoducho nebolo možné ukryť.

Viac o téme: DetiNávšteva PolosirotyNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu