Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na východe Ukrajiny sa stále bojuje: Delostrelecký útok zranil rodinu, skončili v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: twitter.com/Christopher Miller)

KYJEV - Deväťročné dievča a traja jeho príbuzní utrpeli v piatok na východe Ukrajiny zranenia pri delostreleckom útoku na oblasť ovládanú Kyjevom, ktorá sa nachádza v blízkosti bašty povstalcov. Informovala o tom ukrajinská polícia a ozbrojené sily.

 Ostreľovanie prišlo v čase, keď sa útoky po pomerne pokojnom období konfliktu medzi ukrajinskými silami a Ruskom podporovanými separatistami minulý mesiac zintenzívnili. V konflikte zahynulo od roku 2014 už približne 13.000 ľudí, pripomenula tlačová agentúra AFP. Spomínaná rodina utrpela zranenia, keď sa o 05.00 h miestneho času (04.00 h SELČ) pod paľbu dostal jej dom v obci Marjinka, 20 kilometrov juhozápadne od faktického hlavného mesta povstalcov Donecka. Uviedlo to ministerstvo obrany.

Vojna na východe Ukrajiny vypukla po ľudovom povstaní, ktoré zosadilo prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča, a po anektovaní Krymského polostrova Ruskom. Za prvých päť mesiacov tohto roka patrí počet civilných obetí "medzi najnižšie za celé obdobie konfliktu", uviedla monitorujúca misia OSN na Ukrajine v správe zverejnenej vo štvrtok. Avšak počet civilných obetí na životoch tento mesiac znovu stúpol, upozornila.

Deväťročné dievčatko liečia v nemocnici, keďže utrpelo otras mozgu a ranu v brušnej dutine. Dve ženy z tejto rodiny takisto liečia v nemocnici a s nimi aj 86-ročného muža, ktorý utrpel závažné poranenia. Z trosiek domu vytiahli rodinu ukrajinskí vojaci a odviezli ju do nemocnice, uviedla armáda. Poškodených bolo aj niekoľko ďalších domov a prístavieb. Kyjev a jeho západní podporovatelia obviňujú Rusko z toho, že posiela cez hranicu na Ukrajinu svojich vojakov a zbrane, aby tento konflikt rozdúchavali. Moskva tieto tvrdenia popiera napriek obrovskému množstvu dôkazov o opaku, dodala agentúra AFP.

Viac o téme: RodinaStreľbaDelostrelectvoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu