Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Inšpekcia pokutovala známu cestovnú kanceláriu: Za pokazenú dovolenku dostala takýto trest!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Letovisko Sutomore, ktoré je kombináciou pekných pláží a očarujúcej prírody, je dovolenkovým rajom mnohých Slovákov. V prvej polovici júla 2017 tam zamieril/a aj istý/á R. Osoba vycestovala cez cestovnú kanceláriu SENECA TOURS. A keďže v trojhviezdičkovom hoteli nebola spokojná s kvalitou poskytnutých služieb, podala reklamáciu. Spoločnosť ju však nevybavila v zákonom stanovenej lehote, za čo dostala pokutu.

Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie v Bratislave pokutoval cestovnú kanceláriu SENECA TOURS za nevybavenie reklamácie v zákonom stanovenej 30-dňovej lehote od jej uplatnenia.

Vykonanou kontrolou bolo zistené, že daná cestovná kancelária nevybavila písomnú reklamáciu p. R. zo 17. júla 2017 vo veci "Reklamácia ubytovania poskytnutého na základe zmluvy o obstaraní zájazdu". Týkala sa kvality služieb poskytnutých na základe zmluvy o obstaraní zájazdu z 27. júna 2017 v destinácii Čierna hora Sutomore, hotel Korali 3* v termíne od 03. do 10. júla 2017.

Dovolenka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločnosti tak bola uložená pokuta vo výške šesťsto eur. „Len poznamenávame, že zákonný predpis – zákon č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa v platnom znení presne stanovuje v jeho ustanovení vybaviť reklamáciu spotrebiteľa v termíne do 30 dní od jej uplatnenia, čo zo strany účastníka konania nebolo dodržané. Štátny orgán dozoru, akým je Slovenská obchodná inšpekcia, za toto porušenie je oprávnený uložiť sankciu, čo sa aj stalo,“ objasnila pre Topky.sk Hovorkyňa Ústredného inšpektorátu SOI Danuša Krkošová.

Dovolenka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)


Čítajte aj: Ak máte sušič na vlasy na FOTO, okamžite ho prestaňte používať, môže vám začať horieť!


Inšpektori vykonali kontrolu v pobočke cestovnej kancelárie na bratislavskej Blumentálskej ulici. „Vo vyjadrení k podnetu spotrebiteľa zo dňa 22. 12. 2017 účastník konania uviedol, že obdržal štyri totožné reklamácie týkajúce sa pobytového zájazdu do Čiernej hory, pričom všetky tieto reklamácie boli od účastníkov uvedených v jednej zmluve o obstaraní zájazdu, ktorú v mene účastníkov uzatvárala p. H. Išlo teda o jeden obchodný prípad, a preto aj reklamácie zaevidoval pod jedným číslom. Reklamácia bola z jeho strany vybavená dňa 24. 07. 2017, a to spôsobom, že bola zodpovedaná objednávateľovi,“ informovala inšpekcia s tým, že cestovná kancelária vychádzala zo zmluvných vzťahov uvedených v jej katalógu a z reklamačného poriadku.

Dovolenka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako ďalej inšpekcia spresňuje, pri kontrole zo 14. decembra 2017 p. Š. do vysvetlivky uviedol, že oboznámi vedenie spoločnosti o kontrole a požadované dokumenty zašlú v požadovanom termíne. Tá istá osoba bola prítomná aj pri kontrole, ktorá sa uskutočnila počas vlaňajšieho 6. februára. P. Š uviedol, že s výsledkom kontroly oboznámi vedenie. „K oznámeniu o začatí správneho konania sa účastník konania v lehote stanovenej orgánom dozoru nevyjadril,“ doplnila SOI. Dodala, že s prihliadnutím na uvedené nie je možné prihliadnuť na argumentáciu účastníka konania a táto ho nezbavuje zodpovednosti za nedodržanie zákonnej lehoty na vybavenie reklamácie.

Inšpektori SOI vykonávajú v obchodných prevádzkach kontroly za účelom zistenia, či predávajúci, dodávatelia, výrobcovia, resp. dovozcovia dodržiavajú povinnosti a zákazy, vyplývajúce im zo zákona o ochrane spotrebiteľa alebo právne záväzných aktov Európskej únie v oblasti ochrany spotrebiteľa. Rozhodujúcim pre konštatovanie, či bol zákon dodržaný alebo porušený, je stav zistený v čase kontroly. Za porušenie povinností ustanovených zákonom o ochrane spotrebiteľa má orgán dozoru v zmysle § 24 ods. 1 cit. zákona povinnosť zodpovednému subjektu uložiť pokutu až do výšky 66,400 eura. 

Viac o téme: PokutaSOICestovná kanceláriaReklamácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu