Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NÚCEM nezanedbal prípravu testov na maturitu, obhajuje rezort školstva

Maturanti na slovenských školách.
Maturanti na slovenských školách. (Zdroj: Foto: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Maturitné testy zo slovenského jazyka vytvára skúsený tím učiteľov z radov vysokoškolských pedagógov a ďalších odborníkov. Testy potom posudzujú ďalší odborníci, následne vybraná vzorka žiakov a škôl testy rieši.

Uviedla to počas Hodiny otázok v NR SR v mene ministerky školstva Martiny Lubyovej ministerka kultúry Ľubica Laššáková s tým, že Národný ústav certifikovaných meraní (NÚCEM) prípravu na testovanie nezanedbal. Poslanec NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Miroslav Sopko poukázal na to, že sa opakovane vyskytujú problémy pri každoročných celoslovenských testovaniach, ktoré realizuje práve NÚCEM.

"Pri množstve maturantov a učiteľov treba počítať s tým, že otázky môžu vyvolať diskusiu o správnosti odpovedí. Deje sa to každý rok, keďže sa testy zverejňujú a každý sa k nim môže vyjadriť. Ak je nejaká otázka sporná, poradný orgán NÚCEM ju navrhne vyradiť z testu," vysvetlila za Lubyovú ministerka kultúry a dodala, že pri vyradení jednej úlohy zo 60 si test zachováva svoju kvalitu.

Validačná komisia, ktorá je expertným poradným orgánom NÚCEM, pri hodnotení tohtoročných maturitných testov zo slovenského jazyka odporučila jednu úlohu z hodnotenia testu anulovať, keďže nebola terminologicky a odborne jednoznačne formulovaná. NÚCEM akceptuje toto odporúčanie a pristúpi k hodnoteniu tejto jednej úlohy tak, že všetkým žiakom bude za ňu pridelený jeden bod.

Viac o téme: TestyŠkolstvoMaturitaRezortNÚCEM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu