Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stredoškolákov dnes preverili písomné maturity zo slovenčiny: Na výber dostali z týchto tém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Stredoškolákom dnes začal maturitný týždeň, ktorý bude pozostávať zo série písomných záverečných skúšok. Tie preveria viaceré znalosti študentov záverečného ročníka strednej školy. Tí už majú aktuálne za sebou písomné previerky zo slovenského jazyka, ktorých súčasťou boli aj slohy na určené témy, ktoré určil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Študenti, tak ako každý rok, očakávali témy a aj ich útvary, na základe ktorých bolo potrebné vypracovať sloh. Tie zazneli, už tradične, aj z vysielania Rádia Slovensko o 12:20. Študenti mali tento školský rok v rámci slovenského jazyka a literatúry na výber z týchto tém:

  • Základný zdravotnícky výcvik by mal byť povinný (Diskusný príspevok)
  • Môj mikrosvet (Umelecký opis miesta, kde žijem)
  • Je smutné, že obeťami podvodníkov sa stávajú tí najzraniteľnejší (Úvaha)
  • Ten odkaz prišiel v pravej chvíli (Rozprávanie)

Písomné maturity prebiehajú od 12. do 15. marca v rámci slovenského jazyka, cudzieho jazyka a matematiky. Študenti s maďarskou a ukrajinskou národnosťou budú vykonávať skúšky aj z materinského jazyka.

Lubyová maturity oficiálne otvorila

Maturitný týždeň tento rok absolvuje 43.123 žiakov na 706 stredných školách. V utorok to pri príležitosti začiatku písomných maturít uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Maturity ministerka slávnostne otvorila na Strednej odbornej škole pedagogickej na Bullovej ulici v Bratislave.

Ministerka Martina Lubyová
Zobraziť galériu (4)
Ministerka Martina Lubyová  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"V utorok 12. marca sa začína testovanie a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry. Všetky testy zo slovenčiny budú tento rok hodnotené elektronickým softvérom," predstavila Lubyová tohtoročnú novinku. Ministerstvo si od zmeny sľubuje väčšiu objektivitu a zníženie záťaže slovenčinárov.

Stredoškolákov dnes preverili písomné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Dúfame, že v školskom zákone sa od budúcej maturity priemetne aj externý dozor, takže na celý proces budú dohliadať učitelia z iných škôl," dodala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská.

Stredoškolákov dnes preverili písomné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Ďalšou tohtoročnou zmenou je, že žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín majú v teste zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry aj počúvaciu časť. "Žiaci pracujú so zvukovou nahrávkou, overuje sa aj počúvanie s porozumením," priblížila Kanovská. Témy slohových prác Lubyová vyžrebuje na poludnie, popoludní ich budú žiaci písať.

Viac o téme: NÚCEMPísomné maturitné skúškySlohové témy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu