Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Opozícia: Mikolaj chce obmedziť práva rodičov

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) chce podľa opozície nepriamo obmedziť práva rodičov.

V radách škôl, v ktorých majú rodičia významné postavenie, mieni presadiť silnejšie právomoci štátu a k obmedzeniu rozhodovania prispejú aj plánované prísnejšie pravidlá pre prideľovanie dotácií neštátnym školám. Zhodli sa na tom opoziční poslanci na dnešnom rokovaní parlamentného školského výboru. Minister kritiku odmietol, podľa neho navrhol len praktické riešenia niektorých problémov.

Zmeny, ktoré opozícia napadla, predložilo ministerstvo školstva v legislatívnom návrhu dlho očakávaného školského zákona. Zámer zhrnul základné myšlienky samotného zákona, ktorý by mal minister predstaviť v nasledujúcich mesiacoch. Od zákona sa očakáva, že spustí reformu vzdelávania, aby žiaci dokázali získané vedomosti lepšie uplatňovať v praxi.

Opozícii v návrhu prekážalo najmä posilňovanie právomocí štátu. Minister okrem iného navrhol, aby neštátne základné a stredné školy už nemali zaručený nárok na štátnu podporu. Bez peňazí však budú musieť zvýšiť školné, a dieťa z chudobnejšej rodiny si tak vraj štúdium na súkromnej škole nebude môcť dovoliť. "Je mnoho súkromných škôl, ktoré vyberajú len symbolické školné. Navyše poskytujú také služby, ktoré štátne školy nemôžu," namietla poslankyňa SDKÚ-DS Tatiana Rosová.

Bývalý minister školstva László Szigeti (SMK) kritizoval aj snahu posilniť možnosti štátu pri odvolávaní riaditeľa školy. "Do právomocí škôl vsúvate Štátnu školskú inšpekciu," vyhlásil Szigeti. V budúcnosti by totiž mali mať školskí inšpektori kompetenciu presadiť odvolanie riaditeľa aj v prípade, že s tým nebude súhlasiť rada školy. V súčasnosti to nie je podľa Szigetiho možné. Ministerstvo tak podľa neho navrhlo obmedzenie demokratického rozhodovania.

Minister Mikolaj oponoval, že opatrením reaguje len na reálne problémy. "Ak zistíme, že riaditeľ školy niekedy aj opakovane porušuje zákon, tak dávame školskej inšpekcii právomoc na jeho odvolanie," zdôvodnil minister svoj návrh. Inšpektori podľa neho budú rozhodovať len o tom, či škola učí dostatočne kvalitne, ostatné právomoci ostanú naďalej členom školských rád. Ak by mali školy pochybnosti, či je inšpektor objektívny, môžu ich nahradiť zástupcovia inšpekcie z iných regiónov, dodal minister.

Odmietol aj úvahy, že znevýhodní súkromné školy. Podľa neho sú naopak doposiaľ v nevýhode štátne školy, lebo nemôžu vyberať školné. Po novom sa podľa neho príležitosti škôl len vyrovnajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu