Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie znovu komplikuje život Slovákom: Varovanie pred snehom, vetrom aj poľadovicou

Počasie znovu trápi Slovákov. Zobraziť galériu (2)
Počasie znovu trápi Slovákov. (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snežením, vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi či poľadovicou na takmer celom území Slovenska s výnimkou Košického kraja. V tejto súvislosti vydal viacero výstrah. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj od 12.00 h. Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj trápi poľadovica od skorého rána. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Banskobystrický kraj sužujú aj sneženie i tvorba snehových jazykov a závejov. Pre vietor na horách tu meteorológovia vyhlásili výstrahu druhého stupňa. Tá by mala platiť až od 22.00 h. Snehové jazyky a záveje by mali potrápiť aj Trenčiansky kraj. 

Pre Prešovský a Žilinský kraj vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred snežením, ktorá platí od skorého rána. "V okrese Liptovský Mikuláš sa miestami, najmä v polohách nad 900 metrov očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 až 70 centimetrov, ojedinele až 80 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava a pohyb osôb," dodáva SHMÚ.

Na severe a severovýchode Slovenska si treba dávať pozor aj na vietor na horách. Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou viac ako 90 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu.

Počasie znovu komplikuje život
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Cesty na Slovensku sú zjazdné, niektoré horské priechody sú uzatvorené

Cesty na území Slovenska sú zjazdné. Viaceré úseky sú vlhké alebo zasnežené. Niektoré horské priechody (HP) sú však uzavreté. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk a Stella centrum.

Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre dopravu nad 10 metrov dĺžky. Rovnako pre vozidlá nad 10 metrov je uzavretý HP Fačkov v úseku cesty medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. HP Šútovce a Skýcov sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 tony. Uzavretý je aj HP Veľké Pole na ceste medzi Oslanmi a Cerovou.

Všetky ostatné horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky od jedného do troch centimetrov. Na HP Vrchslatina, Huty a Podspády je napadaný čerstvý až utlačený sneh hrúbky do päť centimetrov.

Vrstva čerstvého a kašovitého snehu v hrúbke od jedného do troch centimetrov je na úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest D1 Ivachnová - Liptovský Mikuláš, Liptovský Ján - Liptovský Hrádok, Branisko - Široké - Fričovce - Chminianska Nová Ves, R3 Sedliacka Dubová – Široká a R4 obchvat Svidníka.

Utlačený a kašovitý sneh sa nachádza na cestách nižších tried v okolí Trstenej, Dolného Kubína, Spišskej Starej Vsi a Starej Ľubovne.

Viac o téme: PočasieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu