Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji: Keď nemusíte nechoďte nikam autom, radí polícia

Situácia na severe Slovenska sa nezlepšuje Zobraziť galériu (18)
Situácia na severe Slovenska sa nezlepšuje (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

SLOVENSKO – Situácia na severe stredného Slovenska je na niektorých miestach kritická. Od pondelkového rána bolo v tejto časti našej krajiny bez elektriny zhruba 15.000 odberateľov. Dôvodom výpadkov bol ťažký sneh a vietor. V poobedňajších hodinách sa elektrikárom podarilo odstrániť väčšinu veľkách porúch. Problémy na cestách však hlásia vodiči počas celého dňa. Okrem vrstvy kašovitého snehu im v Žilinskom kraji znepríjemňujú cestu aj popadané stromy a poľadovica.

- Meteorológovia varujú pred snehom, snehovým jazykmi a závejmi aj vetrom

- Na strednom Slovensku bolo bez elektriny približne 15-tisíc odberných miest, situácia sa zlepšuje

- naďalej pribúdajú správy o kolíziách na cestách, dôvodom je poľadovica a husté sneženie

Aká situácia je vo vašom meste či obci? Pošlite nám fotografie na tipy@topky.sk alebo na Facebook.

Situáciu sledujeme ONLINE

20:00 Ukončenie ONLINE - ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu na slovenských cestách.

19:56 Doprava na ceste medzi Žilinou a Čadcou v pondelok večer skolabovala v oboch smeroch. Policajti na oficiálnej facebookovej stránke informujú, že polovicu trasy prejdú vodiči za tri hodiny.

"Cesta je čistý ľad. Prejazd policajtov a hasičov je nemožný. Cestári uviazli v kolónach, číslo 158 je maximálne vyťažené. Hliadky usmerňujú dopravu a odkláňajú už v Žiline," upozornili policajti. Cesta medzi Žilinou a Čadcou je pre poľadovicu uzavretá. Zastavený je aj tranzit do Českej republiky. Šmýka sa v celom Žilinskom kraji.

18:50 Ochodnica v okrese Kysucké Nové Mesto je 24. obcou v Žilinskom kraji, ktorá vyhlásila mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou. Informoval o tom v pondelok vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Situácia na severe Slovenska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Makov, Radôstka, Stará Bystrica, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Raková, Korňa, Staškov. V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Pribiš a Pucov, v okrese Námestovo v obciach Mútne, Oravské Veselé, Klin, Oravská Lesná, Rabčice, Oravská Polhora a Rabča. V okrese Kysucké Nové Mesto v obci Ochodnica.

18:40 ilná poľadovica vo večerných hodinách mimoriadne skomplikovala dopravu na viacerých úsekoch ciest v Žilinskom kraji. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline informovalo, že cesta 1/11 od Žiliny do Čadce je aktuálne neprejazdná, v úseku ostala súvislá kolóna vozidiel.

Situácia na severe Slovenska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Zastavený je aj tranzit do Českej republiky, polícia odporúča využiť iné tranzitné cesty. „Mimoriadna situácia na cestách Žilinského kraja je aj v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Ružomberok a Martin. Je potrebné použiť snehové reťaze, prípadne zvážiť cestu vozidlom,“ upozornili z operačného strediska.

18:21 Na silné sneženie a zníženú dohľadnosť upozorňujú aktuálne cestári v okolí Ružomberka, Horelice, Liptovského Mikuláša, Čadce, Skalitého, Brodna, Svrčinovca, Martina, Liptovského Hrádku a Námestova. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk

Situácia na severe Slovenska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Horský priechod Donovaly je pre sneženie naďalej uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Horský priechod Šturec je už prejazdný bez obmedzenia. Pre tvorbu snehových závejov a silný nárazový vietor je cesta III/3061 Štrba - Šuňava od 17.45 h uzavretá. Snehové jazyky sa vytvárajú na cestách v oblasti Turčianskych Teplíc, na ceste I/66 Besník a v okolí Trstenej.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, cestách III. triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.

Situácia na severe Slovenska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

18:15 Bez elektriny stále ostáva zhruba 200 odberných miest, väčšina z nich by však mala mať elektrinu ešte dnes. Predpokladá to Stredoslovenská distribučná. Ako ďalej informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš, už dnes však vedia, že bez prúdu zostane až do utorka 17 odberateľov v Dolnej Maríkovej (časť Besné) v okrese Považská Bystrica.

"Ide o zložitejšiu opravu, ktorú sme dnes nestihli. Spadol tam strom na vedenie vysokého napätia, pretrhol vodiče, poohýbal konzoly a potrebujeme tiež vymeniť niekoľko izolátorov," informoval hovorca s tým, že dnešné výpadky dosiahli úroveň kalamity, teda za 24 hodín zaznamenali viac ako 30-tisíc odberateľov bez prúdu na čas dlhší ako tri minúty.

Situácia na severe Slovenska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

17:00 - Silný bočný vietor a ujazdená vrstva snehu. Taká je aktuálna situácia za Bobrovom smerom do Poľska. Mimo cesty tu skončilo nákladné auto, buďte opatrní.

16:50 - Polícia upozorňuje motoristov na náhlu zmenu poveternostných podmienok a tvorbu poľadovice na cestách vo všetkých okresoch Žilinského kraja. „Jazdite preto opatrne, so zreteľom na poveternostné podmienky a stav komunikácií. Operačné stredisko je v neustálom kontakte so správcami komunikácií,“ informovala v pondelok popoludní žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

16:48 - V okrese Martin na ceste I/18 je vyhlásený I. kalamitný stupeň. Horské priechody Donovaly a Šturec zostávajú pre sneženie uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

Mapa zjazdnosti vozoviek.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Reprofoto:zjazdnosť.sk)

Cestári varujú aj pred tvorbou snehových jazykov na cestách v okolí Turčianskych Teplíc, na ceste I/66 Besník a v okolí Trstenej. Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, cestách III. triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.

16:45 - Na viacerých miestach hlásia vodiči zdržanie. Kolóna je na vjazde do Ružomberka z Ivachnovej, kde sa zdržíte približne 20 minút. Pri Kysuckom Novom Meste v smere do Čadce stratíte asi 50 minút.

16:40 - Nehoda sa stala na výjazde z Liskovej v smere do Likavky. 

16:36 - Situácia s výpadkami elektriny na strednom a severnom Slovensku sa zlepšila, elektrikárom sa podarilo odstrániť väčšinu veľkých porúch. Momentálne je bez prúdu približne 400 odberných miest, pričom najväčšia porucha je na Liptove v Kráľovej Lehote, kde je bez napájania 16 trafostaníc.

Menšie poruchy sú stále na Kysuciach. Ako ďalej informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš, situácia je momentálne stabilizovaná a energetici sa na mnohých miestach vysporiadali so snehom a fujavicou. Pre nepriaznivú predpoveď počasia ostávajú v pohotovosti.

16:25 - Miriam zachytila situáciu v obci Mútne, kde husto sneží.

Sneženie v Mútnom

16:01 - Nehôd stále pribúda. Dopravný servis Zelená vlna informoval o zrážke viacerých áut medzi Mlynčekmi a Rakúsmi. Pri Varíne na hlavnom ťahu v smere do Terchovej zrazili tri vozidlá. Za Svrčinovcom v smere do Čadce došlo ku kolízii kamióna s osobným autom. Šmýka sa tu, stratiť môžete približne 50 minút.

15:50 - Medzi Levočou a Spišskou Novou Vsou je silná poľadovica. Pri Priemyselnom parku skončili dve autá mimo cesty. 

15:35 - Horský priechod Šturec uzavreli pre nákladné autá s dĺžkou nad 10 metrov. Informoval o tom dopravný servis Zelená vlna.

15:20 - Na Donovaloch husto sneží, na ceste je neupravená vrstva snehu a šmýka sa. Horský priechod uzavreli pre nákladné autá s dĺžkou nad 10 metrov.

15:05 - Kolóny a zdržanie hlásia vodiči aj v lokalite Strečno.

15:01 - Nehoda sa stala aj za Sobotišťom v smere do Lopašova. 

14:45 - Na viacerých úsekoch Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály padajú stromy pod ťarchou veľkého množstva napadaného snehu a vplyvom silného vetra. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. "Upozorňujeme, že pred návštevou horských oblastí je dôležité riadiť sa odporúčaniami Horskej záchrannej služby . Husté sneženie komplikuje nielen situáciu na cestách, ale aj na bežkárskych tratiach. HZS už vydala upozornenie, v ktorom neodporúča pohyb po trasách v oblasti Kysúc," uviedla Remencová.

14:24 Na vjazde do Čadce smerom zo Svrčinovca je hlásené asi 15-minútové zdržanie.

14:22 K nehode došlo aj na výjazde z Martina smerom na Žilinu, a to pri čerpacej stanici Slovnaft. V danom úseku sa tvorí kolóna.

14:14 V klesaní zo Šturca smerom do Turčianskych Teplíc blokuje jeden pruh spadnutý strom, dopravu riadia policajti.

14:04 Nehodová udalosť sa aktuálne stala v Žiline na Veľkej Okružnej smerom od Auparku, kde sa zrazili tri autá. Blokovaný je jeden jazdný pruh.

13:51 Hasiči z Liptovského Mikuláša aj Liptovského Hrádku od rána zasahujú pri dopravných nehodách na viacerých miestach v okrese. Tie sa stali na diaľnici, na zjazde do Liptovského Mikuláša, v Liptovských Matiašovciach i Liptovskom Hrádku, odkiaľ je táto fotografia, informuje portál Liptov112.sk.

Nepriaznivá situácia na Liptove.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: FB/Liptov112.sk)

13:43 Ľad na vozovke potvrdil i užívateľ ‎Giuseppe vo facebookovej skupine Dopravný servis - okres Žilina.

Výjazd z Martina v smere na Žilinu.
Zobraziť galériu (18)
Výjazd z Martina v smere na Žilinu.  (Zdroj: FB/G.S.)

13:20 - Vodiči na sociálnych sieťach uvádzajú, že výjazd z Martina v smere na Žilinu je "čistý ľad". Situáciu komplikuje aj vietor, silné sneženie, na niektorých miestach sa tvorí aj hmla.

Situácia v Martine

13:15 - Podľa SHMÚ nie sú na území Slovenska vylúčené ani búrky, a to najmä na východe krajiny.

13:10 - Podľa portálu imeteo.sk by malo snežiť do štvrtka. Biela perina pribudne najmä na severe. Napadnúť by mali desiatky centimetrov snehu. "Sneženie bude slabšej intenzity počas nasledujúcej noci, no už zajtra naberie opäť na intenzite a sneh bude pribúdať. Najvýdatnejšie by malo snežiť v noci na stredu, kedy bude sneh pribúdať s intenzitou až 3-4 cm za hodinu," uvádzajú v predpovedi s tým, že poriadne problémy narobí počasie napríklad v oblasti Terchovej, Malej a Veľkej Fatry, v oblasti severných Kysúc a Oravy. 

13:00 - V Martine vodiči upozorňujú na silnú poľadovicu a husté sneženie.

Na niekoľkometrovú nádielku snehu v Martine upozornil aj čitateľ Marián.
Zobraziť galériu (18)
Na niekoľkometrovú nádielku snehu v Martine upozornil aj čitateľ Marián.  (Zdroj: Marián Spevár)

12:46 - Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásila obec Makov v okrese Čadca a je 13. obcou v Žilinskom kraji, ktorá v pondelok vyhlásila mimoriadnu situáciu. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Hasiči z Makova informovali
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Hasiči Makov)

Hasiči z Makova o zásahoch informovali na sociálnej sieti už v nedeľu. Problémy robili okrem iného popadané stromy.

12:45 - Vietor úraduje aj na západnom Slovensku. V Bratislave na Košickej za Dulovým námestím smerom na Most Apollo cestu blokuje strom. Blokované sú oba jazdné pruhy, úsekom nepremáva ani MHD.

12:36 - Výpadky elektriny momentálne neovplyvňujú chod lyžiarskych stredísk a akvaparkov v regióne Liptov. Starostovia obcí Liptovské Matiašovce, Liptovská Sielnica a Bobrovník, v ktorých bola podľa dodávateľa najhoršia situácia uviedli, že dodávku elektriny im už obnovili.

12:00 - Zelená vlna uvádza, že na horských priechodoch Javorník a Makov blokujú cestu v oboch smeroch odstavené kamióny. V úseku navyše sneží a vznikajú kolízne situácie. Vodiči by mali rátať so zdržaním.

11:45 - Stella Centrum informuje, že pre dopravu nad 10 metrov dĺžky sú uzatvorené horské priechody Donovaly, Fačkov a Veľké Pole. Pre vozidlá nad 3,5 tony uzatvorili horské priechody Šútovce a Skýcov.

11:30 - Horský priechod Šturec je uzavretý pre nákladné autá nad 10 metrov.

11:17 - Nedeľné intenzívne sneženie spôsobilo problémy s dodávkou elektrickej energie v obciach Papradno a Horná Mariková v Považskobystrickom okrese. Následky pociťujú aj v pondelok. Podľa starostu Papradna Romana Španihela k prerušeniu dodávky elektrickej energie došlo okolo polnoci, elektrina nebola až do 9. hodiny ráno v asi polovici obce, kde je aj obecný úrad, základná a materská škola.  „Keďže nefungovali plynové kotly a nemohlo sa variť ani v kuchyni, prerušili sme v pondelok školskú dochádzku,“ skonštatoval starosta s tým, že dodávka elektriny je už obnovená, v utorok už deti do školy pôjdu.

Ako informoval starosta Hornej Marikovej Miroslav Hamar, krátkodobé výpadky dodávky elektrickej energie spôsobili stromy popadané na vedenie vysokého napätia. „Dolina zatiaľ ohrozená nie je, pretože napájanie vysokým napätím je riešené paralelne dvoma vetvami. Horšie by bolo, keby to padlo aj na druhú vetvu. Elektrikári momentálne pracujú na odstraňovaní porúch. Zabezpečili sme ich dopravu čo najbližšie k miestu poruchy. Je to zložitejšie, pretože v horách je vysoká snehová pokrývka,“ doplnil Hamar.

11:03 - V katastri obce Oravská Polhora v okrese Námestovo sa čelne zrazil autobus prevážajúci deti s osobným autom. Pri nehode sa zranil pasažier z osobného auta, cestujúci v autobuse zranení nie sú. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V autobuse sa v čase nehody nachádzalo 51 cestujúcich, z toho 47 detí.
Zobraziť galériu (18)
V autobuse sa v čase nehody nachádzalo 51 cestujúcich, z toho 47 detí.  (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

AKTUÁLNE Pri Oravskej Polhore havaroval autobus plný detí, čelná zrážka s autom

10:40 - Ako uviedol Zdeno, ktorý aktuálne jazdí po cestách neďaleko obce Novoť, cestári robia, čo môžu. Na záberoch, ktoré natočil, je krajina zasnežená ako z rozprávky, napriek tomu treba zvýšiť opatrnosť. "Stromy pod ťarchou snehu a vetra padajú alebo sa lámu vrcholce," varoval vodič.

Dopravná situácia na Orave

10:39 - V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Radôstka, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Raková, Korňa, Staškov. V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Pribiš a Pucov, v okrese Námestovo v obciach Rabčice, Oravská Polhora a Rabča.

10:39 - Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu má byť v pondelok na severe Slovenska premenlivá až veľká oblačnosť, na viacerých miestach sneženie, snehové prehánky alebo aj trvalejšie sneženie. "Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Veterno a na pocit chladno. Najvyššia denná teplota jeden až päť stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove mínus dva až jeden stupeň Celzia," uvádza SHMÚ.

10:23 - Portál imeteo.sk uvádza, že vietor začína na našom území silnieť. "Na sile by mal výrazne naberať počas dopoludnia," informuje webstránka s tým, že na silný vietor sa treba pripraviť predovšetkým medzi 09:00 až 16:00 hodinou. Problémy narobí najmä na severe Slovenska, kde bude súčasne silno snežiť. Vietor treba očakávať aj na horách a v hlavnom meste, kde môžu poryvy vetra presahovať rýchlosť až 25m/s. 

10:20 - Zdeno zachytil situáciu pri obci Novoť v okrese Námestovo. Vodiči by mali byť opatrní, na mieste hrozí pád stromov. Pod ťarchou snehu sa nebezpečne nakláňajú nad cestou.

Pri obci Novoť padali
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Zdeno Srogon)

10:15 - Situáciu netreba podceňovať na horách. Vplyvom sneženia a silného vetra sa vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách je zrána ešte mierna hrozba, druhý stupeň, no tá popoludní vzrastie.

Na horách hrozí lavínové
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Reprofoto:laviny.sk)

10:06 - Dopravný servis Zelená vlna informuje, že na horskom priechode Šturec v smere z Banskej Bystrice sa šmýkajú kamióny. Úsek je ťažko prejazdný.

10:04 - Peter zachytil na videu situáciu na Vychilovke v smere na Starú Bystricu.

Jazda po zasneženom lese.

10:03 - Výpadky elektriny postihli aj lyžiarske stredisko Kubínska Hoľa, kde zostalo bez prúdu 23 trafostaníc a stovky odberateľov. „Poruchu evidujeme aj v lyžiarskom stredisku Martinské Hole. Bez elektriny sú aj stovky odberateľov v Papradne a v Bytči, desiatky domácností v kysuckých obciach Dlhá nad Kysucou, Nesluša, Olešná a Vychylovka. V regióne Turca evidujeme výpadok v Trusalovej a Sklenom, ale aj v susednej obci Ráztočno, ktorá už patrí do okresu Prievidza. V okrese Banská Bystrica je bez prúdu niekoľko desiatok odberateľov v Podkoniciach,“ informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Meteorológovia vydali výstrahy pre viaceré okresy.
Zobraziť galériu (18)
Meteorológovia vydali výstrahy pre viaceré okresy.  (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

10:01 - Stredoslovenská distribučná hlási poruchu na 170 trafostaniciach, bez elektriny je zhruba 15-tisíc odberných miest. „Najhoršia situácia je na Liptove v obciach Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Liptovské Matiašovce a Bobrovník, ale aj v Kráľovej Lehote, konkrétne v osade Čierny Váh. V týchto obciach je bez elektriny viac ako šesťtisíc odberných miest,“ uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

09:55 - Hasiči v Žilinskom kraji odstraňujú popadané stromy v kysuckej obci Rudinská, v Novoti na Orave a tiež v dolnokubínskej mestskej časti Kňažia, kde strom pod váhou mokrého snehu spadol na zaparkované auto.

09:54 - V kysuckej Korni hasiči pomáhajú pri zhadzovaní snehu zo strechy obecného úradu. Pre popadané stromy v noci zasahovali aj v Kolároviciach pri Bytči, Dlhom Poli pri Žiline, na horskom priechode Makov a tiež medzi Kraľovanmi a Párnicou, kde stromy popadali na hlavnú cestu aj na železničnú trať.

09:50 - Vplyvom opätovného sneženia a silného vetra sa vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pričom v Nízkych Tatrách je zrána ešte mierne, 2. stupeň, no popoludní vzrastie na 3. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. 

09:45 - Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásila v pondelok ráno obec Belá v okrese Žilina. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v meste Čadca a v obciach Belá, Terchová a Lutiše v okrese Žilina a Klokočov a Olešná v okrese Čadca.

09:30 - Územie Žilinského kraja zasiahlo prvý januárový týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Mimoriadnu situáciu v dôsledku snehovej kalamity vyhlásilo až 17 miest a obcí.

Viac o téme: ElektrinaVýpadokStredné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu