Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predpokladaná dĺžka života u nás bola 77 rokov: Na toto zomierajú Slováci najčastejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku bola v roku 2016 predpokladaná dĺžka života 77 rokov. Vyplýva to z tlačovej správy Európskej komisie. Tá spolu s organizáciou OECD uverejnila dokument "Stručný pohľad na zdravie: Európa 2018". Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku boli ochorenia obehového systému a rakovina.

Európsky priemer predpokladanej dĺžky života je 81 rokov. Dĺžka života v krajinách EÚ stabilne rastie, ale od roku 2011 sa značne spomalila. Veľké rozdiely v dĺžke života pretrvávajú nielen medzi pohlaviami, ale aj v rámci sociálno-ekonomického postavenia. Na Slovensku môže 30-ročný muž s vysokou úrovňou vzdelania očakávať, že bude žiť o 15 rokov dlhšie v porovnaní s tým, keby dosiahol len nízku úroveň vzdelania. Podobne, 30-ročná vzdelaná žena môže očakávať dlhší život o 7 rokov v porovnaní so ženou s nízkou úrovňou vzdelania.

"Stručný pohľad na zdravie: Európa 2018" prezentuje analýzy zdravotného stavu občanov EÚ a výkonnosti zdravotníctva v 28 členských štátoch, 5 kandidátskych krajinách a 3 krajinách krajín Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO). Cieľom je pomôcť členským štátom reagovať na výzvy a podporiť ich snahu na získavanie poznatkov.

Tento dokument je prvým krokom v dvojročnom cykle, v roku 2019 bude nasledovať vypracovanie zdravotných profilov všetkých členských krajín EÚ, z ktorých vyplynú osobitné charakteristiky. Na konci bude séria diskusií v jednotlivých štátoch.

Viac o téme: ChorobySlovenskoEurópska komisiaDĺžka života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu