Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stovky migrantov na Slovensku, masové protesty v Nemecku: Konšpirátori opäť šíria poplašné správy

Hoaxy o migrantoch sa šíria rýchlosťou svetla. Zobraziť galériu (3)
Hoaxy o migrantoch sa šíria rýchlosťou svetla. (Zdroj: FB/Slovenské strategické spravodajstvo)

BRATISLAVA - Hoaxy a dezinformácie sa šíria rýchlosťou svetla. Konšpiračné weby vo veľkom šíria poplašné správy o migrantoch a protestoch proti nim, dokonca pri tom používajú aj fotografie, ktoré nemajú s témou nič spoločné. Na takéto stránky a dezinformácie upozornila aj polícia SR.

V posledných dňoch sa šíri množstvo dezinformácií na sociálnych sieťach, ale aj na rôznych konšpiračných weboch v súvislosti s prijatím 250 utečencov na Slovensku. Asi najväčším hoaxom je správa na Facebooku od stránky Slovenské strategické spravodajstvo.

Hoaxy o migrantoch sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Slovenské strategické spravodajstvo)

"Mnoho tisícové demonštrácie v Nemecku, hlavne v meste Freiburg, ako reakcia na zázilnenie 18-ročnej študentky imigrantmi.. Nemci žiadajú okamžité deportácie nelegálnych migrantov.. médiá o tom neinformujú.. Slovensko berie do Humenného stovky imigrantov!" šíri stránka poplašnú správu. 

Fotka z Kuby z Námestia revolúcie. Stránka ju vydávala za fotku z prostestov proti migrantov v Nemecku.
Zobraziť galériu (3)
Fotka z Kuby z Námestia revolúcie. Stránka ju vydávala za fotku z prostestov proti migrantov v Nemecku.  (Zdroj: FB/Slovenské strategické spravodajstvo)

V pôvodnej správe sa dokonca písalo, že podľa zdrojov vyšlo do ulíc 900-tisíc ľudí po celom Nemecku. Stránka neskôr hoax poopravila a tvrdí, že vyšli do ulíc tisíce ľudí. Tento hoax má už okolo 4000 zdieľaní. 

Aká je pravda?

Správa má však od pravdy ďaleko. Admin stránky totiž zdieľal fotky z protestu v Chemnizi, kde bolo omnoho menej ľudí a konal sa v septembri. Admin ich neskôr po tom, ako ho upozornili ľudia, že fotky nie sú z protestov "po celom Nemecku" označil za ilustračné, pričom ľudí, ktorí si ho dovolili takto upozorniť na stránke zablokoval. 

K týmto fotkám však pridal ďalšie. Akurát, že tie neboli z Nemecka, ale z Kuby, z Námestia revolúcie v Havane. Aj tie admin neskôr vymazal. V nemeckom Freinburgu skutočne v pondelok protestovalo asi 500 ľudí. Skutočne tam došlo k znásilneniu 18-ročnej študentky a polícia neskôr zadržala sedem Sýrčanov a jedného Nemca. 

Migranti na Slovensku

Stránka upozorňuje aj na to, že na Slovensko majú prísť "stovky imigrantov". Na tento hoax upozornila na svojej stránke aj Polícia Slovenskej republiky. 

"V posledných dňoch sa o príchode migrantov na Slovensko šíri množstvo dezinformácií, ktoré je nutné dať na pravú mieru. Faktom je, že ->AK<- vláda SR schváli zmluvu, tak do Záchytného tábora v Humennom príde maximálne 250 migrantov," píše polícia.

Viac o téme: MigrantiNemeckoSlovenskoHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu