Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojna odpadkových kráľov naberá na obrátkach: Mafiánske zoznamy, korupcia aj ľudia spájaní so Smerom

Michal Grebeči a Michal Kováč boli priatelia. Zobraziť galériu (5)
Michal Grebeči a Michal Kováč boli priatelia. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Vojna odpadkových bossov naberá na obrátkach. Po niekoľkých raziách v Podunajských Biskupiciach, kde prevádzkuje zberný dvor spoločnosť Vassal Eko, skončil vo väzbe Michal Kováč, ktorý je konateľom firmy. Hlavným svedkom v tomto prípade je jeho bývalý priateľ a spolupracovník Michal Grebeči.

Vassal Eko
Odpadková vojna. Aj tak sa dá nazvať situácia, ktorá je momentálne medzi dvoma najväčšími kráľmi odpadu v Bratislave Michalom Kováčom a Michalom Grebečim. Dvaja chlapi, ktorí boli kedysi priatelia a spolupracovníci, si momentálne nevedia prísť na meno. 

Zábery z dronu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Michal Kováč je spájaný s nelegálnou skládkou v Podunajských Biskupiciach. Kopec s odpadkami tam narastá do obrovských rozmerov, šíri sa z neho smrad a odpadky vietor rozfúkava po okolí. Šírili sa informácie, že mestská firma OLO, ktorá sídli hneď oproti, vyváža komunálny odpad priamo na kopec. OLO má rovnako aj zmluvu z Vassal Eko.

Vassal EKO
Aj napriek tomu, že Okresný súd v Bratislave zamietol predĺžiť súhlas na prevádzkovanie zariadenia na zhodnocovanie odpadov v tomto areáli, spoločnosť sa odvolala a prevádzka naďalej funguje. 

Zábery z dronu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kováč a Grebeči

Michal Kováč popiera akúkoľvek súvislosť s nelegálnou skládkou, rovnako aj to, že by OLO vozilo komunálny odpad na skládku, ktorá je v blízkosti ich zberného dvora. Pred niekoľkými mesiacmi však skončil vo väzbe pre podzrenie z korupcie. Spolu s ním aj advokát Martin Ondrejčák a dvaja policajti Martin Samuel a Ján Majo, rovnako podozriví z korupcie. 

Michal Kováč, MIchal Grebeči a šéf OLO, Branislav Cimerman.
Zobraziť galériu (5)
Michal Kováč, MIchal Grebeči a šéf OLO, Branislav Cimerman.  (Zdroj: FB/Bratislava bez odpadu)

Andrejčák, Majo a Samuel sa nakoniec dostali z väzby von. Podľa policajta Maja ide však o pomstu a konkurenčný boj od Michala Grebečiho, ktorý donedávna figuroval vo firme Abask recycling, ktorá má zberný dvor v Ivanke pri Dunaji, v známom Jabĺčkovom sade. 

Práve jeho Majo dlhodobo vyšetroval. "Grebeči je trestne stíhaný a ja som ho vyšetroval. Je to pomsta," povedal vtedy pre Topky Majo. Rovnako reagoval aj na Najvyššom súde, na ktorom vystupoval Grebeči ako hlavný svedok. 

Ján Majo a Martin Andrejčák na Najvyššom súde.
Zobraziť galériu (5)
Ján Majo a Martin Andrejčák na Najvyššom súde.  (Zdroj: Martin Bublavý )

Aj v jabĺčkovom sade boli niekoľkokrát vykonané razie. Grebeči však tvrdí, že má všetky doklady a povolenia v poriadku. V polovici októbra však aj uňho zasahovali kukláči. Grebeči má mať na krku niekoľko nelegálnych skládok v Bratislave a okolí a jeho meno figuruje vo viacerých firmách, ktoré podnikajú s odpadom. Podozrievaný je aj z toho, že jedna z firiem, v ktorej figuruje, vyvážala kontaminovaný materiál na výstavbu diaľnice D4. 

Nebezpečné známosti

Michal Grebeči však nie je neznáma osoba. Jeho meno figuruje v takzvaných mafiánskych zoznamoch pod skupinou jakšíkovci. Grebeči však podľa medializovaných informácií spojenie s mafiánskym prostredím odmieta a za všetkým vidí konkurenčný boj. 

Vo firme Abask recycling figuruje aj meno, ako jedného z konateľov, Peter Sýkora. Médiá ho často spájajú so stranou SMER-SD.  

Viac o téme: OdpadkyVassal EkoAbask Recycling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu