Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VÝSTRAHY Na Slovensko sa valí silný vietor a dážď: Hrozí nebezpečenstvo, varuje SHMÚ

Nepriaznivé počasie Zobraziť galériu (5)
Nepriaznivé počasie (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Víkend je konečne tu! Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ho však neodporúčajú stráviť v horských oblastiach. Od dnešnej 20. hodiny v nich platí výstraha pred silným vetrom. Navyše, v nedeľu pre viaceré regióny platí i výstraha pred dažďom.

Vyzerá to tak, že tento víkend bude veľmi oblačné a upršané počasie. SHMÚ na svojej stránke varuje pred silnejším vetrom a dažďom.

Sobota

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu a v nárazoch rýchlosť 110 až 130 km/h, bola vydaná pre regióny Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín.

Trvá od soboty 20. hodiny do nedele 22. hodiny. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje ústav.

SHMÚ vydal výstrahy 1.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Dnešná najvyššia denná teplota bude 14 až 19, na krajnom západe, Orave, v Liptove, na Horehroní a na Spiši okolo 12 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 6 stupňov.

Nedeľa

Na zajtrajší deň okrem spomínanej výstrahy 1. stupňa pred vetrom na horách, ktorá platí do 22. hodiny bola vydaná aj výstraha 1. stupňa pred dažďom, a to pre regióny Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žiar nad Hronom, Prievidza, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

SHMÚ vydal výstrahy 1.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Trvanie javu platí od nedele 12. hodiny do pondelka 12. hodiny. Očakáva sa výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 mm. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy 1.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa meteorológov bude zajtra oblačno až zamračené a na mnohých miestach hrozí dážď, prehánky alebo mrholenie. Miestami aj výdatné zrážky. Inak bude teplo. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 stupňov. Najvyššia denná teplota 17 až 22, v Žilinskom kraji, pod Tatrami a na Horehroní okolo 15 stupňov Celzia.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu