Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel Šikula, dlhoročný pracovník a riaditeľ Ekonomického ústavu SAV

Milan Šikula
Milan Šikula (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 77 rokov zomrel tento týždeň dlhoročný vedecký pracovník a riaditeľ Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Milan Šikula. Posledná rozlúčka sa uskutoční v pondelok (15. 10.) o 13.15 h v bratislavskom krematóriu. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Šikula sa narodil 24. decembra 1941 v Kremnici. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1964, keď získal titul inžinier ekonómie na Národohospodárskej fakulte Vysokej školy ekonomickej v Bratislave. V roku 1968 získal hodnosť kandidáta vied a neskôr aj vedeckú hodnosť doktora vied v odbore ekonomická teória. V roku 1999 sa habilitoval za docenta a v roku 2004 bol vymenovaný za profesora ekonómie.

Od roku 1972 do roku 1990 pôsobil v Ekonomickom ústave SAV ako vedúci odboru a zástupca riaditeľa. Venoval sa problematike výskumu hospodárskeho mechanizmu a medzinárodnej ekonomickej integrácii. Takmer 12 nasledujúcich rokov pôsobil v rôznych riadiacich hospodárskych funkciách. V rokoch 2002 - 2014 bol riaditeľom Ekonomického ústavu SAV a pôsobil v ňom až do svojej smrti. 

„Od začiatku svojej vedecko-výskumnej činnosti sa aktívne podieľal na formovaní nových trendov ekonomického myslenia reagujúcich na nové výzvy spoločenského a ekonomického vývoja,“ uviedla Hucáková v súvislosti s jeho prácou na otázkach týkajúcich sa pôsobenia vonkajšieho ekonomického prostredia na ekonomiku. „Zdôvodňoval, že úspešnosť malej a otvorenej slovenskej ekonomiky je výrazne determinovaná schopnosťou včas identifikovať, využiť príležitosti a pružne reagovať na riziká, ktoré prinášajú zmeny vo vonkajšom ekonomickom prostredí,“ doplnila.

Šikula podľa SAV patrí k priekopníkom výskumu procesov globalizácie na Slovensku. Veľmi záslužnú prácu podľa akadémie vykonal vo vedecko-organizačnej oblasti pri koncepčnom, odbornom usmerňovaní výskumu a koordinácii práce väčších výskumných kolektívov. V rokoch 2003 - 2006 koordinoval úlohu štátneho programu výskumu a vývoja na tému globalizácia, integrácia a zavŕšenie transformácie.

Tieto jeho aktivity vyvrcholili pri koordinovaní veľkého viacročného projektu Vízia a stratégia rozvoja slovenskej spoločnosti schváleného vládou SR, kde podľa SAV úspešne koordinoval prácu viac ako 100 vedeckých pracovníkov v desiatich problémových okruhoch s dosahmi pre hospodársku politiku štátu. 

„Profesor Šikula svojou vedecko-výskumnou prácou významne prispel k rozvoju ekonomického myslenia a jeho kultivácii na Slovensku. Jeho vedecký odkaz je obsiahnutý v množstve vedeckých výsledkov, v monografiách, vedeckých statiach, výskumných štúdiách, príspevkoch, vystúpeniach na konferenciách, vedecko-popularizačnej činnosti a tak ďalej,“ uviedla Hucáková. Popri výskumných aktivitách sa Šikula intenzívne venoval vedecko-organizačnej práci v SAV, ale aj na vysokej škole ako hlavný redaktor Ekonomického časopisu či ako školiteľ doktorandov.
 

Viac o téme: úmrtieSAVMilan Šikula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu