Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Včerajšia veterná smršť na východe: VIDEO Bolo to tornádo, tvrdí SHMÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Východ Slovenska v stredu s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahlo tornádo, ktoré narobilo veľké škody v obci Lekárovce (okr. Sobrance). Ako na sociálnej sieti informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), analýzy údajov z meteorologických radarov potvrdili, že vo Východoslovenskej nížine sa vyskytla takzvaná supercelárna búrka.

Postupovala od severozápadu na juhovýchod v línii Michalovce – Čečehov - Iňačovce - Lekárovce. Sprevádzali ju krúpy s priemerom až dva centimetre a silný vietor. „Stále viac indícií naznačuje, že vietor bol s vysokou pravdepodobnosťou vyvolaný tornádom,“ konštatoval SHMÚ s tým, že víchor presiahol v nárazoch rýchlosť 75 km/h.

V obci Lekárovce vyhlásili mimoriadnu situáciu. Silný víchor tam vyvracal stromy, poškodil elektrické rozvody a strhol strechy na vyše 30 domoch. Škody na majetku utrpela aj obec, keď vietor strhol strechu na kultúrnom dome a ďalších objektoch. Následky smršte pomáhajú odstraňovať vojaci z 22. mechanizovaného práporu Michalovce.

Vláda SR dnes mimoriadne rokovala v obci Lekárovce v okrese Sobrance, ktorú postihla veterná smršť. Ako informoval premiér Peter Pellegrini, na odstraňovanie následkov škôd vytvorí vláda rezervu krízového fondu do 500 000 eur, obci poskytne 300 000 eur v čo najkratšom čase. „Z rezervy predsedu vlády po dohode so starostom budeme riešiť aj individuálne potreby, ak sa niekto ocitne v zložitej sociálnej situácii a nebude schopný z vlastných prostriedkov odstrániť škody,“ povedal Pellegrini.

Viac o téme: PočasieTornádoVietorSmršťSHMÚLekárovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu