Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia opäť varujú: Očakávajme prudkú zmenu počasia, treba rátať so silným vetrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mimoriadne teplé počasie cez víkend vystriedajú dážď a teploty do 20 stupňov. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na západnom Slovensku s postupujúcim studeným frontom zosilnie aj vietor, najmä v ranných hodinách. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu.

V noci z piatka na sobotu (22.9.) očakáva SHMÚ prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. "V sobotu cez deň sa zrážky postupne presunú z nášho územia ďalej na východ. Popoludní bude u nás pršať už len ojedinele, lokálne sa môže zmenšiť aj oblačnosť. Za frontom začne do našej oblasti od severozápadu prenikať chladný morský vzduch, hranica sneženia v priebehu dňa poklesne na asi 1900 metrov nad morom," opisujú meteorológovia.

Meteorologické výstrahy na sobotu
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy na sobotu  (Zdroj: SHMÚ)

Kým v piatok maximálna denná teplota atakovala 30 stupňov Celzia, v sobotu sa na juhu vyšplhá na maximálne 20 stupňov Celzia. V Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní má byť maximálne okolo 14 stupňov Celzia. V nedeľu (23.9.) môže na hrebeňoch Tatier snežiť, vo večerných hodinách bude silnieť vietor.

Meteorologické výstrahy na nedeľu
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy na nedeľu  (Zdroj: SHMÚ)

Najnepriaznivejšiu situáciu meteorológovia očakávajú v priebehu pondelka (24.9.). Na niektorých miestach sa v priebehu niekoľkých hodín môže ochladiť o desať až 17 stupňov. Opäť zosilnie vietor. Teploty vystúpia na 13 až 18 stupňov Celzia, na severe bude osem až 13 stupňov Celzia. "Pocit chladu bude umocňovať mimoriadne silný vietor," varuje SHMÚ. Na horách očakáva víchricu.

Meteorologické výstrahy na pondelok
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy na pondelok  (Zdroj: SHMÚ)

V ďalších dňoch meteorológovia sľubujú premenlivé počasie. Naďalej bude chladno, hranica sneženia sa zníži na 1000 metrov nad morom. V noci môže teplota prechodne klesnúť pod nula stupňov Celzia. Miestami sa môže vyskytnúť prízemný mráz, aj v nížinách. Meteorológovia zároveň upozorňujú, že situácia sa môže čiastočne zmeniť. Odporúčajú sledovať predpovede a výstrahy.

Viac o téme: PočasieVietorBúrkyMeteorológoviaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu