Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Namiesto jakšíkovcov prišli takáčovci? Bratislavské sídlo Bödörovej SBS zmenilo majiteľa

Bratislavská pobočka Bonulu. Zobraziť galériu (6)
Bratislavská pobočka Bonulu. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bezpečnostná služba Bonul vyhráva veľké štátne zákazky. Bratislavská pobočka Bonulu sídli v budove na adrese Pri Dynamitke 11. Budova ešte donedávna patrila akciovej spoločnosti LikoSpol, v ktorej figurovali osoby z mafiánskych zoznamov. Len pár týždňov po zverejnení týchto mien, budova Bonulu v Bratislave zmenila vlastníka.

V akciovej spoločnosti LikoSpol, ktorá bola vlastníkom budovy, v ktorej sídli bratislavská pobočka bezpečnostnej služby Bonul, figurovali mená ako Ivan Pokorný a Ľudovít Šándor, ktorí boli známi z mafiánskych zoznamov. S informáciou prišli Aktuality po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Ivan Pokorný v spoločnosti Rebar s Liborom Jakšíkom, ktorý stál niekoľkokrát pred súdom pre obrovské daňové dlhy alebo násilné trestné činy. Spod obžaloby bol nakoniec oslobodený. Pokorný ovládal aj bezpečnostnú službu A-team, ktorá v roku 2006 počas volieb strážila centrálu Smeru. V roku 2012 centrálu strážila firma Bonul. 

Takáčovci na scéne

Po medializácii toho, že bratislavská pobočka Bonulu sídli v budove, ktorej vlastníci majú blízko k jakšíkovcom, budova zmenila majiteľa. Momentálne ju vlastní firma Vargem s.r.o. Firmu zakladal Ján Buocik, ktorý momentálne kandiduje  v Ružinove na starostu. Nehnuteľnosť je od augusta založená v Prima banke, ktorú vlastní investičná skupina Penta.

Ján Buocik
Zobraziť galériu (6)
Ján Buocik  (Zdroj: FB/J.B.)

Konateľom firmy je Juraj Minarovjech. Ten v minulosti podnikal s bossom skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. V jednej firme sa stretli v roku 1996, Minarovjech bol predsedom predstavenstva, Kudlička členom dozornej rady. 

V roku 2017 na konci januára polícia vykonala raziu na skupinu takáčovcov. Kudlička sa sám prihlásil na polícii a skončil za mrežami. O pár mesiacov ho však prepustili. Súd nahradil väzbu prijatím peňažnej záruky vo výške 100-tisíc eur ako aj dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Ľubomír Kudlička
Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Kudlička  (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

Skupina takáčovcov sa zviditeľnila v kauze mafiánskych vrážd Petra "Havla" Havasiho zo skupiny sýkorovcov a Karola Patasyho staršieho (otca Karola Patasyho mladšieho považovaného za silného člena skupiny piťovcov) a dvoch únosov čínskych podnikateľov.

Surovčík, Ľubomír K. a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Zvláštne okolnosti

Zaujímavosťou je, že firma LikoSpol, ktorá vlastnila len pred pár mesiacmi budovu, v ktorej sídli Bonul, má adresu na Miletičovej 23. Jakšíkovci ju mali získať za zvláštnych okolností. V minulosti tam dokonca sídlila reštaurácia Steam & Coffee.

Na Miletičovej 23 sídlila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Steam & Coffee)

Pre LikoSpol pracoval aj právnik Martin Bognár. Podľa polície bol prepojený na takáčovcov a obvinený v kauze vyberania výpalného. Cez Kudličkovu firmu Inco a.s. mali takáčovci podiel aj v budove jakšíkovcov, v ktorej bola kaviareň Počiatka s Kaliňákom.

Mocní známi

O oligarchovi Miroslavovi Bödörovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Podľa neho má Bödör dobré vzťahy so špičkami Smeru. Kuciak prišiel na to, že viacero dotácií na rozvoj vidieka ide práve k ľuďom blízkym Bödörovi.

Mocní známi Miroslava Bödöra: Ľudia, ktorí rozhodujú o dotáciách a lukratívnych tendroch

Na večierkoch firmy Bonul opakovane rečnil expremiér Robert Fico a dostala aj niekoľko miliónových štátnych zákaziek. Miroslav Bödör má však ešte väčší vplyv. Jemu blízki ľudia zastávajú vysoké funkcie na ministerstvách, šéfujú polícii a jej oddeleniam a získavajú peniaze od štátu aj v iných oblastiach, nech strážne služby.

Tibor Gašpar odišiel z funkcie policajného prezidenta. Teraz je poradca ministerky vnútra Denisy Sakovej.
Zobraziť galériu (6)
Tibor Gašpar odišiel z funkcie policajného prezidenta. Teraz je poradca ministerky vnútra Denisy Sakovej.  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Medzi nich patrí expremiér Robert Fico, policajný prezident Tibor Gašpar, nitriansky policajný šéf Miroslav Michalčík, končiaci riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Robert Krajmer, či exminister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Posledné zistenia Jána Kuciaka ukazujú na to, že mal blízko aj k dotáciám na rozvoj vidieka.

Viac o téme: MafiaBezpečnostná službaBonul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu