Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, nezabudnite na poriadny nákup: Obchody budú zajtra zatvorené

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Už ste si zvykli? Obchody zostávajú počas sviatkov pre verejnosť zatvorené od júla minulého roka. Mnohí však na tento fakt pravidelne zabúdajú, najmä ak sviatočný deň padne na sobotu či nedeľu. Napriek tomu prieskum ukázal, že Slováci problém s obmedzením predaja počas sviatkov nemajú.

Čerstvé pečivo, mlieko či vajíčka. Ak ste to ešte nestihli, odskočte si do potravín aspoň na malý nákup. Na zajtra totiž pripadá náboženský sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorí slávia katolícki veriaci.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie je charakteristický svätými omšami i tradičnými púťami na rôzne miesta Slovenska.
Zobraziť galériu (2)
Sviatok Sedembolestnej Panny Márie je charakteristický svätými omšami i tradičnými púťami na rôzne miesta Slovenska.  (Zdroj: TASR)

Slováci problém nemajú

Slováci si ale už od júla minulého roka, kedy obchody prvýkrát zatvorili svoje brány, postupne zvykajú na fakt, že ak chcú voľný deň využiť práve na nákupy, musia vyraziť za naše hranice. Prieskum agentúry Focus, ktorý realizovala pre Sociologický ústav SAV, Katedry regionálnej geografie, ochrany a plánovania krajiny Univerzity Komenského v Bratislave a Katedry marketingu Ekonomickej univerzity v Bratislave, však ukázal, že našinci s obmedzeniami problém nemajú. Prieskum sa uskutočnil 23. až 28. januára tohto roka na vzorke 1012 respondentov.

Pochopenie aj po 20 rokoch

Napriek tomu, že obchody boli počas sviatkov otvorené viac než dve desaťročia, Slováci majú pochopenie. Výsledky prieskumu ukázali, že najväčšiu podporu medzi obyvateľmi Slovenska má obmedzenie maloobchodného predaja počas vianočných sviatkov a veľkonočných sviatkov, kde rozhodný súhlas vyjadrili takmer dve tretiny opýtaných a takmer štvrtina s takýmto riešením skôr súhlasí.

Už je to tu! Obchody po celom Slovensku sa zatvoria: Nakúpiť však budete môcť, vieme kde

Aj v prípade iných cirkevných sviatkov a štátnych sviatkov však rozhodný súhlas prevýšil polovičný podiel a skôr súhlasila štvrtina respondentov. "Obchody boli počas sviatkov otvorené vyše 20 rokov. Človek by očakával, že vznikne nejaký návyk," vyjadril sa Bohumil Búzik zo Sociologického ústavu SAV. Prístup Slovákov teda prekvapil aj sociológov.

Vysvetlením tohto postoja môže byť odpoveď Slovákov na otázku, ako zákaz predaja počas sviatkov zmenil ich nákupné zvyklosti. Až takmer 69 % z nich totiž odpovedalo, že sa nezmenilo nič a nakupujú ako predtým. Ďalších takmer 23 % síce uviedlo, že je to menej pohodlné, ale výraznejšie to ich nakupovanie nezmenilo.

Takmer tri štvrtiny opýtaných totiž uviedli, že vždy majú zásoby potravín na viac dní, preto počas sviatkov nezaznamenali žiaden problém. Nákupy v zahraničí počas sviatkov uviedlo iba necelých 5 % opýtaných. Až 36 percent občanov je dokonca za rozšírenie obmedzenia maloobchodného predaja aj na všetky nedele v roku.

Viac o téme: PrieskumObchodySviatokSedembolestná Panna Mária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu