Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenská komora sestier ostro reaguje: Zelník sa snaží oslabiť postavenie sestier

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník sa snaží oslabiť postavenie sestier. Uviedla to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Reagovala tak na návrh, ktorý presadil na utorkovom parlamentnom výbore pre zdravotníctvo.

Vyplýva z neho, že v ambulanciách lekárov by mohli namiesto zdravotných sestier pracovať aj praktické sestry, čiže doterajší zdravotnícki asistenti. Zelník svoj návrh pripojil k návrhu novely zákona o omamných látkach, o ktorom budú poslanci rokovať na aktuálnej schôdzi.

"Kým Ministerstvo zdravotníctva SR a SKSaPA hovoria o nedostatku sestier, poslanec Zelník nenavrhol zo svojho postu žiadne riešenie tejto krízovej situácie. Naopak sa snaží praktickou sestrou s nižším stupňom vzdelania oslabiť postavenie sestier v systéme, pričom renomované medzinárodne výskumy aj prax dokazujú, že vyššie vzdelanie sestier znižuje úmrtnosť pacientov, " uviedla Lazorová. Programové vyhlásenie vlády a stratégie zdravotníckych systémov v Európe pritom podľa nej smerujú k posilneniu postavenia sestier vzhľadom na starnutie obyvateľstva.

Lazorová pripomenula, že návrhu nepredchádzala diskusia so zainteresovanými, hoci išlo o závažnú legislatívnu zmenu a zákonodarca pritom obišiel štandardný legislatívny proces. Odborníci sa tak k problematike nemohli vyjadriť. Tento postup tak podľa prezidentky komory odporuje aj demokratickým princípom spravovania štátu.

"Spôsob, s akým sa pri presadzovaní zmien zákonov v poslednom období stretávame zo strany niektorých poslancov (prevažne lekárov) zdravotníckeho výboru NR SR, jasne dokazuje, že politici sa boja konfrontovať s argumentmi odbornej verejnosti, čím povyšujú vlastný záujem nad záujem verejný," dodala Lazorová.

Viac o téme: Zdravotné sestrySlovenskoŠtefan ZelníkSlovenská komora sestier a pôrodných asistentiek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu