Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Riskantná akcia v Tatrách: Dvaja horolezci spadli do štrbiny, zasahoval vrtuľník

Vrtuľník HZS počas zásahu vo Vysokých Tatrách.
Vrtuľník HZS počas zásahu vo Vysokých Tatrách. (Zdroj: Vrtuľníková záchranná služba ATE)

VYSOKÉ TATRY - Leteckí i horskí záchranári v pondelok pomáhali dvom horolezcom, ktorí spadli v Jordánovej štrbine vo Vysokých Tatrách. Hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková informovala, že najprv ohlásili pád jedného a vzápätí ďalšieho horolezca v spomínanej oblasti.

"Na palubu vrtuľníka sa pridal jeden člen Horskej záchrannej služby, ktorý bol po prílete na miesto určenia spolu s lekárom vysadený k zraneným horolezcom," uviedla hovorkyňa s tým, že najskôr záchranári z terénu evakuovali 20-ročného Slováka, ktorý pádom utrpel poranenie chrbtice a hlavy, bol pri vedomí a na okolnosti pádu sa pamätal. Po ošetrení ho v stabilizovanom stave letecky previezli do nemocnice v Poprade. 

Po doplnení paliva smerovali leteckí záchranári späť k tomu istému miestu, kde pomoc potreboval aj 53-ročný slovenský horolezec, ktorý tiež padal dole žľabom približne 40 metrov. "Krátkodobo bol v bezvedomí, pádom si poranil chrbticu a hlavu. Z exponovaného terénu ho pomocou lanovej techniky evakuovali, potom ošetrili a v stabilizovanom stave s otrasom mozgu a ďalšími mnohopočetnými odreninami po tele záchranárskym vrtuľníkom previezli na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice," dodala Hopjaková.

 

Viac o téme: PádHorolezciVrtuľník Vysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu