Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kolaps vlakovej dopravy v Bratislave: Hodinové meškania kvôli poruche, zúfalí cestujúci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Maroš Černý)

BRATISLAVA - Vlaková doprava medzi viacerými stanicami v Bratislave je pre poruchu trakčného vedenia bola niekoľko hodín prerušená. Vlaky mali výrazné meškania. Na sociálnej sieti o tom informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Doprava bola prerušená od štvrtka 20.15 h až do odvolania medzi Hlavnou stanicou, Račou a Vajnormi. "Z dôvodu prerušenej dopravy sú vlaky vedené odklonom cez Bratislava - Nové Mesto. Z tohto dôvodu bude dochádzať k výraznému meškaniu vlakov," uvádza ZSSK. Táto výluka sa dotkla 18 vlakov, informovala hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavliková.

"Večer o 20.10 h medzinárodný vlak EC270 strhol na druhej traťovej koľaji v úseku odbočka Močiar - Bratislava hlavná stanica trakčné vedenie, pričom došlo k roztrhnutiu dvoch smerových lán na prvej a druhej traťovej koľaji," uviedla Pavliková. ŽSR podľa jej slov okamžite nasadili svojich zamestnancov a techniku na odstránenie poruchy. "Železničná doprava bola v úseku odbočka Močiar - Bratislava hlavná stanica prerušená do 4.50 h a v odbočke Vinohrady do 6.10 h," doplnila hovorkyňa.

Niektoré vlaky mali okolo polnoci meškanie viac ako tri až päť hodín. "Sme tu štyri hodiny. Máme informáciu, že má pre nás prísť rušeň a odtiahnuť nás späť na Hlavnú stanicu, ale nevieme, kedy to bude. Spočiatku, keď sme zastavili, tak sme nevedeli, čo sa deje, potom sme sa dozvedeli od sprievodkyne, že padlo vedenie," povedala jedna z cestujúcich, ktorí uviazli vo vlaku. Vo vlaku podľa jej slov čakali bez vody a potme, keďže vypli elektrinu. Niektorí ľudia mali na vlastné riziko odísť po koľajniciach.

Vlaková doprava v úseku Bratislava hlavná stanica - Bratislava-Rača je od 6.30 h obnovená. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti. Meškanie má však stále viacero vlakov, niektoré boli odrieknuté.

Katarína bola z postupu ŽSSK rozčarovaná

Čitateľka Topiek Katarína prežila vo vlaku chvíle strachu. „Bola som so 7 ročnou dcérkou vo vlaku, ktorý 20:09 vyrazil zo stanice a 20:15 už stál kvôli strhnutému vedeniu. Nikto zo železníc neprišiel cestujúcich skontrolovať, či sme v poriadku, nik nám ani po dvoch hodinách v zamknutom vlaku nepovedal, kedy nás pustia“, uvádza rozhorčená Katarína. Podľa nej zamkli aj toalety. „Žiadali sme vodu, informácie, no nič sme neobdržali. Nakoniec vypli vo vlaku aj svetlá. Takže sme ostali bez vody, WC a potme,“ pokračuje.

Po troch hodinách vo vlaku podľa čitateľky doslova ušli, keď sa niekomu z cestujúcich podarilo otvoriť dvere zamknutého vlaku. „Utekali sme z vlaku ako rukojemníci po trojhodinovom únose, za ktorý si navyše každý z nás cestujúcich zaplatil,“ uzatvára.

Železničná spoločnosť Slovensko sa ospravedlňuje za situáciu, cestujúcich odškodní

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa cez svojho hovorcu Tomáša Kováča ospravedlnila za situáciu, ktorá vznikla po štvrtkovej poruche trakčného vedenia. Viacero vlakov malo veľké meškanie a cestujúci sa sťažovali na nedostatok informácií, zamknuté toalety a tmu. "Vzhľadom na veľký počet vlakov, ktorých sa pád trakčného vedenia dotkol, nebolo možné poskytnúť potrebný a adekvátny komfort všetkým cestujúcim," priznal hovorca. Pasažieri majú podľa jeho slov nárok na odškodnenie.

"V dôsledku udalosti bolo zmeškaných 17 vlakov kategórií Os, R, RR, IC a EC, šesť osobných vlakov bolo odrieknutých, 16 vlakov kategórií Os, R, RR a IC bolo odklonom vedených cez stanice Bratislava-Nové Mesto a Bratislava predmestie," priblížil Kováč. Keďže padlo vedenie, nefungovalo ani elektrické napájanie vlakov. "Súčasne sa znefunkčnili všetky systémy závislé od energie, teda osvetlenie, klimatizácia či toalety," vysvetlil. Vodu podľa neho sprievodcovia poskytovali v množstve, v akom bola k dispozícii vo vlaku.

Napriek problémom sa ZSSK podľa slov hovorcu snažila cestujúcim vyjsť v maximálnej miere v ústrety. "V prípade zákazníkov z vlaku IC 524, ktorí plánovali cestu do Viedne s prestupom na REX 2539, sme pre viacerých zabezpečili presun taxíkom z Rače na viedenské letisko Schwechat. Mnohí cestujúci využili aj trasy odklonom, ďalší zasa prestup v staniciach, v ktorých viacero spojov zastavilo mimoriadne, napríklad v stanici Bratislava predmestie," uviedol Kováč.

"Po každej mimoriadnej udalosti prebieha riadne vyšetrovanie, ako k nej došlo a či boli prijaté všetky príslušné opatrenia. V prípade, že išlo o zlyhanie jednotlivca, budú vyvodené dôsledky," konštatoval hovorca. Odškodnenie cestujúci dostanú podľa toho, akým vlakom cestovali. Informácie nájdu na webovej stránke spoločnosti, obrátiť sa môžu aj na kontaktné centrum.

Viac o téme: PoruchaBratislavaŽelezničná spoločnosť SlovenskoMeškania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu