Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najväčší slovenskí hrdinovia: Skutočná odvaha, ktorá sa nedá zaplatiť žiadnymi peniazmi sveta

Ocenení dobrovoľní hasiči. Zobraziť galériu (5)
Ocenení dobrovoľní hasiči. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Záchrana života, ratovanie strechy nad hlavou či dlhodobé úsilie o výchovu skúsených hasičov. To všetko robia dobrovoľní hasiči, ktorí neraz riskujú svoje zdravie, aby pomohli iným. Dobrovoľní hasiči si preto prebrali ocenenia za svoje hrdinské činy.

Dobrovoľní hasiči dostali ocenenie

Hrdinovia všedných dní žijú všade okolo nás. Pomáhajú zachraňovať naše životy a majetok, denne čelia nebezpečným situáciám a svoju prácu berú ako poslanie. Často sa im však za ich obetavosť nestihneme poďakovať. Velkopopovický Kozel sa preto rozhodol, že týchto hrdinov ocení a predstavil aj ich príbehy.

Ocenenie, ktoré dostali dobrovoľní hasiči
Zobraziť galériu (5)
Ocenenie, ktoré dostali dobrovoľní hasiči  (Zdroj: Maarty)

Asi najviac zarezonoval ten, pri ktorom dobrovoľný hasič Ján Švajčiak z obce Medzibrod zachránil topiace sa batoľa. Ján je dobrovoľným hasičom od roku 1983. Od roku 2005 pracuje ako veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru. Vykonáva aj funkciu okrskového veliteľa. V roku 2004 mu bola udelená medaila „Za príkladnú prácu" a v roku 2014 „Za zásluhy". Svoje skúsenosti odovzdáva členom na pravidelných cvičeniach.

Ján zachránil život malému Samkovi.
Zobraziť galériu (5)
Ján zachránil život malému Samkovi.  (Zdroj: Maarty)

Za svoju hasičskú kariéru pomohol mnohým, no asi najvýnimočnejší čin, za ktorý bol aj ocenený, je práve pomoc topiacemu sa 14-mesačnému Samkovi. V júni sa Samko hral v blízkosti požiarnej nádrže v Medzibrode. Na svojho brata mala dávať pozor staršia sestra. V požiarnej nádrži bola po dažďoch mútna voda, hlboká asi 2 metre.

Ján bol náhodou v blízkosti nádrže a pozoroval Samka, ktorý sa dostal až na jej okraj. Zrazu do nej spadol. Ján neváhal ani sekundu, dobehol k nádrži a chlapca vytiahol. Okamžite mu poskytol prvú pomoc. Po malej chvíli z chlapca vyprskla voda a začal normálne dýchať.

Ratoval ľudí z havarovaného autobusu

Ďalším oceneným hasičom bol Vojtech Rézmüves, ktorý pomáhal ľuďom dostať sa z havarovaného autobusu. 37-ročný člen Dobrovoľného hasičského zboru v Ožďanoch bol v práci neďaleko miesta, kde sa nehoda stala. Začul spolu s kolegom veľký buchot a zbadali autobus na multifunkčom ihrisku.

Ani sekundu nezaváhal a ponáhľa sa pomôcť šoférovi autobusu, ktorý pravdepodobne dostal infarkt ako aj ostatným cestujúcim dostať sa von z rozbitého vozidla. V autobuse boli aj deti. Šoféra, ktorý už bol v bezvedomí, začal oživovať až do príchodu RZP. Aj napriek obrovskej snahe a okamžitej profesionálnej pomoci, žiaľ, zomrel.

Záchrana strechy nad hlavou

Dobrovoľný hasičský zbor mesta Jelšava  pôsobí v jednej z najchudobnejších oblastí na Slovensku. Napriek tomu sú vynikajúci v akomkoľvek zásahu. Na mieste sú do 10 minút od vyhlásenia poplachu. Medzi členmi je cítiť obrovskú spolupatričnosť a podporu. Pre mnohých z nich je dobrovoľný zbor jediným spôsobom realizácie a zmyslom života.

Ocenení dobrovoľní hasiči.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

Hasičský zbor mal v roku 2017 spolu 64 zásahov, z toho zasahovali pri 42 požiaroch, mali 20 technických zásahov a dva iné zásahy. Najviac práce mali pri hasení suchej trávy často aj v náročnom teréne, lúčnych porastov, horiacich kontajnerov a dokonca 3-krát ratovali horiaci rodinný dom.

Medzi najdramatickejší zásah patril požiar rodinných domov v obci Turčok 20. júna 2017. Zasahovalo 9 členov. Evakuovali 23 obyvateľov rodinného domu, likvidovali požiar rodinného domu a rozoberali konštrukcie, keďže išlo o komplikovaný požiar celého objektu. Hasiči museli byť obzvlášť opatrní, pretože v horiacom dome boli obyvatelia v karanténe pre infekčnú žltačku typu A. 

Viac o téme: OcenenieHasičiDobrovoľní hasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu