Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenechajte si ujsť úžasné vesmírne divadlo: Tento víkend oblohu pokreslia zvyšky kométy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

BRATISLAVA - Nočná obloha opäť ponúkne dych berúce divadlo. Len pár týždňov po udalosti storočia – čarovne dlhom zatmení mesiaca, ktoré sme mohli vidieť koncom júla, sa oplatí upriamiť zrak na nebo aj tento víkend. Budú totiž „padať hviezdy“. Roj Perzeíd, na sledovanie ktorých budú tento rok ideálne podmienky, bude vrcholiť v noci na pondelok.

Roj Perzeíd je každoročne asi najznámejšou a najsledovanejšou nebeskou udalosťou leta. Prejavuje sa veľkým počtom vesmírnych objektov, meteorov, ktoré zhoria po vstupe do zemskej atmosféry. Tieto objekty sú v skutočnosti zvyšky kométy, ktorá okolo Zeme preletela pred mnoho rokmi. Zatiaľ, čo je počas roka šťastím vidieť „padajúcu hviezdu“, v nadchádzajúcich dňoch ich na oblohe bude možné zazrieť neúrekom.

 „Maximum aktivity meteorického roja Perzeíd je tohto roku očakávané v noci z nedele na pondelok. Výraznejšiu aktivitu roja však môžeme zaznamenať aj počas nocí okolo tohto dátumu,“ povedala Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV.  Podľa nej budeme môcť ohnivé čiary na oblohe sledovať až do 24. augusta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls/NASA via AP)

Jedinečné podmienky

Tento víkend budú na sledovanie Perzeíd vynikajúce podmienky. Vďaka Mesiacu v nove, ktorý svojím svetlom nebude rušiť pozorovanie, ich môžete pozorovať 70 až 120 za hodinu. Mesiac z oblohy naplno „zmizne“ 11. augusta o 11:59 LSEČ.

„Perzeidy môžeme pozorovať prakticky celú noc, avšak viac ich uvidíme po polnoci, pretože radiant (stred, pozn red.) roja, ktorý sa nachádza v súhvezdí Perzeus, bude už dostatočne vysoko nad severovýchodným obzorom. Najviac meteorov môžeme vidieť  v smere zhruba 20 až 30 stupňov od tohto súhvezdia,“ informuje Kaňuchová. Na ideálne pozorovanie zvoľte miesto s tmavou oblohou bez rušivého pouličného osvetlenia.  

„Meteor pozorujeme, keď malé teliesko Slnečnej sústavy vnikne veľkou rýchlosťou  do atmosféry Zeme. Vďaka vysokej kinetickej energii sa trením o vzduch jeho povrch silne zahrieva, taví a vyparuje. Nežiari teda samotné teleso, ale oblasť atmosféry s prímesami pár telesa, ktoré ho obklopujú,“ opísala jav „padajúcich hviezd“ odborníčka. „Centimetrové teliesko takto môže na krátky okamih svojim jasom prežiariť aj všetky hviezdy na oblohe,“ dodala.

Viac o téme: VesmírOblohaHviezdyRojPerzeidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu